• Σύνδεση

ΨΗΤΕΣ ΓΑΡΙΔΕΣ ΜΕ ΜΑΡΙΝΑΔΑ ΜΕΝΤΑΣ

Η μέντα σε συνδυασμό με την ψητή σάρκα της γαρίδας δημιουργούν ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα – και είναι πεντανόστιμο. Οι σπόροι καρόμ – δεν είναι ακριβώς σπόροι, παρά το όνομά τους – θυμίζουν ρίγανη. Τους συμπεριλάβαμε στη συνταγή, σε περίπτωση που βρίσκεστε κοντά σε ασιατική αγορά, αλλά το πιάτο λειτουργεί μια χαρά και χωρίς αυτούς. Παρομοίως, τα φύλλα κάρι τυχαίνει απλώς να μυρίζουν σαν κάρι. Δεν είναι ο λόγος που τα περισσότερα κάρι έχουν τη γεύση που έχουν, οπότε μπορείτε να τα παραλείψετε. Ταιριάζει τέλεια με μπιζέλια πουλάο.

Για 4 άτομα ως κύριο πιάτο (10 με 12 καλαμάκια)

Υλικά  

Μαρινάδα 

1 1/2 κουταλάκι του γλυκού (7,5 mL) χοντροκομμένο σκόρδο
1 ισπανικό κρεμμύδι, χοντροκομμένο
2 κούπες (500 mL) φύλλα φρέσκιας μέντας
2 κούπες (500 mL) φύλλα φρέσκου κόλιανδρου
2 φρέσκα ή αποξηραμένα φύλλα κάρι
3 κουταλιές της σούπας (45 mL) ψιλοκομμένη πράσινη σεράνο ή ταϊλανδέζικη πιπεριά τσίλι
1 1/4 κούπες (310 mL) απλό γιαούρτι (όχι με χαμηλά λιπαρά)
1 κουταλιά της σούπας (15 mL) ρεβιθάλευρο (πωλείται επίσης ως μπεσάν)
1 κουταλάκι του γλυκού (5 mL) συνθλιμμένοι κόκκοι μαύρου πιπεριού
1 κουταλάκι του γλυκού (5 mL) αλεσμένη κανέλα
1 κουταλάκι του γλυκού (5 mL) σπόροι καρόμ
Μια πρέζα αλεσμένο μπαχάρι
1 1/2 κουταλάκι του γλυκού (7,5 mL) ψιλοκομμένο φρέσκο τζίντζερ
4 κουταλάκια του γλυκού (20 mL) χυμός φρέσκου λεμονιού

Για τις γαρίδες

1 κιλό γαρίδες (21/25), αποφλοιωμένες, χωρίς τη φλέβα
2 κουταλιές της σούπας (30 mL) φυτικό λάδι
Λιωμένο γκι, για το τελικό άλειμμα
15 καλαμάκια μπαμπού, μουλιασμένα σε κρύο νερό για 15 λεπτά

Οδηγίες

Χτυπήστε το σκόρδο σε ένα γουδί για να γίνει πάστα και αφήστε το στην άκρη. Αναμείξτε τα κρεμμύδια, τη μέντα, το κόλιανδρο, τα φύλλα κάρι, τις πιπεριές τσίλι και το γιαούρτι στο μπλέντερ μέχρι να γίνει λείο το μείγμα. Μεταφέρετε το μείγμα σε ένα μπολ και προσθέστε την πάστα σκόρδου και τα υπόλοιπα υλικά της μαρινάδας (το ρεβιθάλευρο, το μαύρο πιπέρι, την κανέλα, το καρόμ, το μπαχάρι, το τζίντζερ και το χυμό λεμονιού).
Βάλτε τις γαρίδες σε ένα ρηχό πιάτο και ρίξτε τη μαρινάδα. Καλύψτε με πλαστική μεμβράνη και αφήστε τις γαρίδες να μαριναριστούν στο ψυγείο 30 λεπτά.
Προθερμάνετε τη σχάρα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και μετά καθαρίστε και λαδώστε τη σχάρα για να μην κολλάει. Έχετε έτοιμη μια συρμάτινη βάση πάνω σε μια πιατέλα ή ένα ταψί.
Βγάλτε τις γαρίδες από τη μαρινάδα και σκουπίστε ό,τι περισσεύει. Περάστε 2 με 3 γαρίδες στα καλαμάκια. Ραντίστε με φυτικό λάδι και καρυκεύστε με αλάτι και φρεσκοαλεσμένο πιπέρι.
Βάλτε τις γαρίδες στη σχάρα και τοποθετήστε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο κάτω από τα καλαμάκια για να μην καούν. Γυρίστε τα μετά από 2 λεπτά και ψήστε τις γαρίδες μέχρι να γίνουν τρυφερές και ροζ.
Μεταφέρετε τις γαρίδες σε μια συρμάτινη βάση για να στραγγίξουν. Αλείψτε τις γαρίδες με γκι και βάλτε τες πάλι στη σχάρα για άλλο 1 λεπτό για να εμφανίσουν μαύρα σημάδια.