• Σύνδεση

ΨΗΤΗ ΠΑΠΙΑ ΜΕ ΜΕΙΓΜΑ ΠΕΝΤΕ ΜΠΑΧΑΡΙΚΩΝ

Ένα κλασικό πιάτο με πάπια που είμαστε σίγουροι ότι θα φτιάξετε ξανά και ξανά. Το μείγμα πέντε μπαχαρικών – ένας συνδυασμός γλυκάνισου, γαρίφαλου, κανέλας, πιπεριού σιτσουάν και μάραθου – πωλείται παντού. Το μπράντι δίνει στο γλάσο ιδιαίτερη γεύση και το μέλι δίνει μια γλυκιά διάσταση που ταιριάζει τέλεια με την πάπια. Δοκιμάστε την με σάλτσα μούρων και πόρτο. Αν έχετε ψήσει ποτέ κοτόπουλο (φυσικά και έχετε ψήσει, σωστά;), η πάπια είναι εξίσου εύκολη. Μια ωραία έκπληξη για το επόμενο κυριακάτικο οικογενειακό σας τραπέζι.

Υλικά
Για 4 άτομα


1 ολόκληρη πάπια, περίπου 1 κιλό, καθαρισμένη, με τα εντόσθια
1/4 της κούπας (60 mL) αλάτι κοσέρ 
5 φέτες αποφλοιωμένο φρέσκο τζίντζερ 
4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο 
3 με 4 ρίζες κόλιανδρου, ψιλοκομμένες
1 κουταλιά της σούπας (15 mL) μπράντι
1 κουταλιά της σούπας (15 mL) τριμμένη ή ψιλοκομμένη ζάχαρη κοκοφοίνικα ή κρυσταλλική ζάχαρη 
1 κουταλάκι του γλυκού (5 mL) μείγμα πέντε μπαχαρικών 
1 κουταλάκι του γλυκού (5 mL) αλάτι κοσέρ 
2 κουταλιές της σούπας (30 mL) μέλι
1 κουταλιά της σούπας (15 mL) σος σόγιας 
1 κούπα σάλτσα μούρων και πόρτο(250ml) (προαιρετικά)

Οδηγίες

Προθερμάνετε το φούρνο στους 150 βαθμούς.
Πλύντε την πάπια καλά με κρύο νερό και σκουπίστε την με χαρτοπετσέτες. Αλείψτε την πάπια με το αλάτι και αφήστε την 30 λεπτά. Ξεπλύνετε το αλάτι με κρύο νερό και σκουπίστε ξανά με χαρτοπετσέτες. Αφήστε την πάπια στην άκρη.
Χτυπήστε το τζίντζερ, το σκόρδο και τις ρίζες κόλιανδρο σε ένα γουδί μέχρι να γίνουν πάστα. Προσθέστε το μπράντι, τη ζάχαρη κοκοφοίνικα (ή κρυσταλλική ζάχαρη), το μείγμα πέντε μπαχαρικών και το αλάτι και αναμείξτε. Αλείψτε το εσωτερικό της πάπιας με το μείγμα και μετά βάλτε την πάπια σε ένα ταψί.

Σε ένα μικρό μπολ αναμείξτε το μέλι, τη σος σόγιας και 1/3 της κούπας (80 mL) νερό. Αλείψτε την πάπια με το μείγμα και επαναλάβετε μια δυο φορές.
Ψήστε την πάπια 1 ½ με 2 ώρες ή μέχρι να φτάσει η εσωτερική θερμοκρασία στους 70 βαθμούς, αλείφοντας την πάπια με το μείγμα μελιού ανά 30 λεπτά.

Βγάλτε την πάπια από το φούρνο, καλύψτε την με αλουμινόχαρτο και αφήστε την να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 15 λεπτά. Πρώτα βάλτε τα μπούτια και τις φτερούγες σε μια πιατέλα. Κόψτε την υπόλοιπη πάπια σε λωρίδες και προσθέστε τες στην πιατέλα.
Σερβίρετε με τη σάλτσα μούρων και πορτό. Κρατήστε τα κόκαλα της πάπιας για τη σούπα.