• Σύνδεση

ΨΗΤΗ & ΤΗΓΑΝΙΤΗ ΠΟΛΕΝΤΑ

Έχουμε ακούσει να περιγράφουν την πολέντα ως βρασμένο καλαμποκάλευρο. Αυτή η περιγραφή δεν είναι σωστή. Όχι, ο σωστός τρόπος παρασκευής της πολέντας είναι ο εξής: σιγοβράζετε το καλαμποκάλευρο μέχρι να γίνει γλυκός, κρεμώδης χυλός. Τον αφήνετε να δέσει και μετά τον κόβετε και τον ψήνετε μέχρι να εμφανιστούν μαύρα σημάδια πάνω στη χρυσοκίτρινη απόχρωση του καλαμποκάλευρου. Μπορείτε επίσης να τον φάτε κρεμώδη από την κατσαρόλα. Όπως και να ‘χει, αυτή είναι η πολέντα! Τόσο απλή, τόσο νόστιμη.

Για 4 με 6 άτομα

Υλικά 

4 1/2 κούπες (1,125 λίτρα) νερό
1 1/2 κουταλάκια του γλυκού (7,5 mL) αλάτι κοσέρ 
2 κούπες (500 mL) ψιλό ή μέτριο καλαμποκάλευρο για πολέντα (ή μέτρια αλεσμένο κίτρινο καλαμποκάλευρο), όχι γρήγορης βράσης
2 κουταλιές της σούπας (30 mL) βούτυρο
1/2 κούπα (125 mL) φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα 
1 κουταλιά της σούπας (15 mL) έξτρα παρθένο ελαιόλαδο για το ψήσιμο

Οδηγίες 

Βάλτε αντικολλητικό χαρτί σε μια φόρμα χωμιού 23 x 12 εκ.
Σε ένα μέτριο κατσαρολάκι βράστε το νερό σε δυνατή δωτιά και μετά σιγοβράστε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Προσθέστε το αλάτι.
Με ένα χτυπητήρι χτυπάτε συνέχεια ενώ ρίχνετε το καλαμποκάλευρο, καθώς το νερό σιγοβράζει. Συνεχίστε το ανακάτεμα με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να πήξει, περίπου 8 λεπτά.
Βγάλτε το κατσαρολάκι από τη φωτιά. Προσθέστε το βούτυρο και την παρμεζάνα, καρυκεύστε με αλάτι και φρεσκοαλεσμένο πιπέρι, ανάλογα με το γούστο σας, και ανακατέψτε. Αδειάστε στη φόρμα και βάλτε την στο ψυγείο μέχρι να δέσει, περίπου 1 ώρα.
Βγάλτε την πολέντα από τη φόρμα. Κόψτε σε φέτες 1 εκ. και μετά κόψτε κάθε φέτα διαγώνια για να σχηματιστεί ένα τρίγωνο. 
Προθερμάνετε τη σχάρα σε μέτρια φωτιά και μετά καθαρίστε και λαδώστε την για να μην κολλάει.
Ραντίστε την πολέντα με λάδι και καρυκεύεστε ανάλογα με το γούστο σας με αλάτι και φρεσκοαλεσμένο πιπέρι. Ψήστε την πολέντα μέχρι να εμφανιστούν σημάδια, περίπου 2 λεπτά. Γυρίστε και επαναλάβετε από την άλλη πλευρά. Σερβίρετε αμέσως.

Τηγανιτή πολέντα

Η τηγανιτή πολέντα αποτελεί μια εξαιρετική εναλλακτική από την πατάτα – και μια καλή εναλλακτική από τις τηγανιτές γλυκοπατάτες, που συχνά λασπώνουν. Η πολέντα γίνεται τραγανή απ’ έξω και μαλακή στο εσωτερικό. Μπορείτε να τη σερβίρετε με μια ζουμερή μπριζόλα με το κόκαλό της. Ακολουθήστε την προηγούμενη συνταγή μέχρι το σημείο όπου βάζετε τη φόρμα στο ψυγείο.

Για 4 με 6 άτομα

Υλικά 
1 πολέντα, που έχει μείνει στο ψυγείο 1 ώρα
Φυτικό λάδι για βαθύ τηγάνισμα, περίπου 4 κούπες (1 λίτρο)
2 κουταλιές της σούπας (30 mL) φρεσκοκομμένος μαϊντανός, για γαρνιτούρα
1/2 κούπα (125 mL) φλούδες παρμεζάνας, για γαρνιτούρα

Οδηγίες 
Βγάλτε την πολέντα από τη φόρμα. Κόψτε την πολέντα σε φέτες 1 εκ και μετά κόψτε μπάρες 1 εκ.
Βάλτε χαρτοπετσέτες σε ένα ταψί. Σε ένα σκεύος με βαρύ πάτο ή σε ένα γουόκ ζεστάνετε το λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ως τους 191 βαθμούς.
Σε μικρές μερίδες, ρίξτε σιγά τις μπάρες πολέντας στο καυτό λάδι. Τηγανίστε μέχρι να πάρουν χρώμα και να γίνουν τραγανές. Βγάλτε τις μπάρες με τρυπητή κουτάλα και στραγγίξτε τες στις χαρτοπετσέτες. Επαναλάβετε με τις υπόλοιπες μπάρες.
Βάλτε τις μπάρες σε μια πιατέλα σερβιρίσματος και πασπαλίστε με μαϊντανό και παρμεζάνα.