• Σύνδεση

ΨΗΤΗ ΣΑΛΑΤΑ ΣΙΖΑΡ

Η δική μας εκδοχή της σαλάτας σίζαρ είναι η καλύτερη. Το μυστικό; Αλείβουμε τα μαρουλόφυλλα με λίπος πανσέτας και μετά τα ψήνουμε μερικά δευτερόλεπτα. Δίνει στη σαλάτα καπνιστή γεύση. Και ναι, διαβάζετε τη συνταγή σωστά: το ντρέσινγκ θέλει δέκα φιλέτα αντζούγιας. Μη φοβάστε.

Για 4 άτομα

Υλικά
8 φέτες πανσέτα (φέτες 3 χιλ.)
1 μαρούλι
8 φέτες μπαγκέτας
1 σκελίδα σκόρδο, αποφλοιωμένο
1 κουταλιά της σούπας (15 mL) έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο για ράντισμα
3/4 της κούπας (185 mL) φλούδες παρμεζάνας
1 λεμόνι, κομμένο σε σφήνες

Για το ντρέσινγκ σίζαρ:
2 μεγάλοι κρόκοι αβγών
2 σκελίδες σκόρδο, αποφλοιωμένες
10 φιλέτα αντζούγιας (παστωμένες ή σε λάδι)
Χυμός 2 λεμονιών, συν παραπάνω, ανάλογα με το γούστο σας
1 κούπα (250 mL) έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Λίγο νερό
Φρεσκοαλεσμένο πιπέρι

Οδηγίες

Ντρέσινγκ σίζαρ

Βάλτε τους κρόκους, το σκόρδο, τις αντζούγιες, το χυμό λεμονιού και μαύρο πιπέρι σε ένα μίνι πολυκόφτη και αναμείξτε μέχρι να γίνουν ένα λείο μείγμα. Προσθέστε αργά το ελαιόλαδο με σταθερό ρυθμό. Το ντρέσινγκ πρέπει να είναι παχύρρευστο, ξινό και κρεμώδες. Προσθέστε κι άλλο λεμόνι αν δεν είναι αρκετά ξινό ή νερό ή ελαιόλαδο αν είναι υπερβολικά όξινο.

Σαλάτα

Προθερμάνετε το φούρνο στους 160 βαθμούς.
Βάλτε χαρτοπετσέτες σε μια μεγάλη πιατέλα. Τοποθετήστε τις πανσέτες σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί και ψήστε 5 με 6 λεπτά ή μέχρι να γίνουν τραγανές και να πάρουν χρώμα, ενώ παραμένουν λίγο μαλακές. Στραγγίξτε τις πανσέτες στις χαρτοπετσέτες και αφήστε τες στην άκρη. Αδειάστε τα υπολείμματα σε ένα μικρό κατσαρολάκι και αφήστε τα στην άκρη.
Ζεστάνετε το κατσαρολάκι με τα υπολείμματα σε χαμηλή φωτιά. Αλείψτε τα μαρουλόφυλλα με το λίπος από τις πανσέτες και καρυκεύστε με αλάτι και φρεσκοαλεσμένο πιπέρι, ανάλογα με το γούστο σας.
Προθερμάνετε τη σχάρα σε δυνατή φωτιά. Μετά καθαρίστε και λαδώστε τη σχάρα.
Έχετε έτοιμα ένα πιάτο και τη σκελίδα σκόρδου για τα κροστίνι. Ψήστε τις φέτες ψωμιού μέχρι να πάρουν χρώμα κι από τις δυο πλευρές. Βγάλτε τις φέτες από τη σχάρα και αλείψτε αμέσως και τις δυο πλευρές με τη σκελίδα σκόρδου. Ραντίστε με το ελαιόλαδο. Αφήστε τις φέτες στην άκρη.
Ψήστε τα μαρουλόφυλλα 30 δεύτερα, μέχρι να εμφανιστούν σημάδια. Γυρίστε τα και ψήστε τα από την άλλη πλευρά, άλλα 10 δεύτερα.
Βάλτε ένα ψημένο μαρουλόφυλλο σε κάθε πιάτο και ραντίστε με λίγο ντρέσινγκ. Βάλτε από πάνω παρμεζάνα, 2 φέτες πανσέτα, 1 σφήνα λεμονιού και 2 κροστίνι.
Σερβίρετε αμέσως.