• Σύνδεση

ΡΑΠΙΝΙ ΜΕ ΚΑΤΣΙΚΙΣΙΟ ΤΥΡΙ, ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ ΚΑΙ ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΙΑ

Το ραπίνι, γνωστό επίσης ως μπροκολέτι, έχει λίγη από την πικράδα του μπρόκολου (αυτό είναι καλό). Οι μακρύτεροι βλαστοί, τα μικρότερα άνθη και τα φύλλα του κρατάνε καλά στο σοτάρισμα. Οι γλυκές αποξηραμένες ντομάτες, τα βουτυδώδη κουκουνάρια και το κρεμώδες κατσικίσιο τυρί δίνουν μια ισορροπία γεύσεων σε αυτό το κλασικό πιάτο.

Για 4 άτομα

Υλικά
2 ματσάκια ραπίνι (μπροκολέτι)
4 κουταλιές της σούπας (45 mL) κουκουνάρια
3 κουταλιές της σούπας (30 mL) έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι βιντάλια, ψιλοκομμένο 
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο 
1/2 κουταλάκι του γλυκού (2,5 mL) νιφάδες κόκκινης πιπεριάς τσίλι
8 αποξηραμένες ντομάτες σε λάδι, ζουλιέν 
4 κουταλιές της σούπας (30 mL) φρέσκο κατσικίσιο τυρί
Χυμός 1 λεμονιού (προαιρετικά)

Οδηγίες

Για να καβουρντίσετε τα κουκουνάρια βάλτε ένα μέτριο τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Ρίξτε τα κουκουνάρια και κουνάτε το τηγάνι συχνά για να μην καούν. Τηγανίστε μέχρι να πάρουν ανοιχτό καφέ χρώμα. Να έχετε το νου σας, γιατί τα κουκουνάρια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λάδι και καίγονται εύκολα. Βγάλτε το τηγάνι από τη φωτιά. Αφήστε τα στην άκρη.

Έχετε έτοιμο ένα μπολ με παγωμένο νερό. Βράστε νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και ρίξτε άφθονο αλάτι. Ενώ περιμένετε να βράσει το νερό, κόψτε το κάτω μέρος των βλαστών του ραπίνι, αφαιρέστε τα μεγάλα, μαυρισμένα φύλλα και πλύντε τα καλά. Ζεματίστε τα ραπίνι 1 λεπτό, μέχρι να μαλακώσουν τα φύλλα, ενώ οι βλαστοί παραμένουν σκληροί. Βγάλτε τα ραπίνι με πιρούνα ή κουτάλα και βάλτε τα στο μπολ με το παγωμένο νερό για να σταματήσουν να βράζουν και να κρατήσουν το έντονο πράσινο χρώμα τους.

Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι σοταρίσματος σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε τα κρεμμύδια και σοράτετε μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν ημιδιάφανα, περίπου 5 λεπτά. Ρίξτε το σκόρδο και τις νιφάδες τσίλι. Προσθέστε τα ραπίνι και τις αποξηραμένες ντομάτες και άφθονο αλάτι και φρεσκοαλεσμένο πιπέρι. Δυναμώστε τη φωτιά σε μέτρια προς δυνατή και τσιγαρίστε περίπου 2 λεπτά.

Μεταφέρετε το μείγμα σε μια μεγάλη πιατέλα σερβιρίσματος. Πριν σερβίρετε, κομματιάστε το τυρί από πάνω. (Δε θέλετε να το αφήσετε πολλή ώρα, αλλιώς το τυρί θα μαλακώσει ή θα λιώσει τελείως.) Προσθέστε το χυμό λεμονιού, αν θέλετε.
Πασπαλίστε με τα κουκουνάρια και σερβίρετε αμέσως.