• Σύνδεση

ΡΙΖΟΤΟ ΜΕ ΜΠΙΖΕΛΙΑ


 Τι να πει κανείς για το ριζότο; Είναι ένα κλασικό φαγητό παρηγοριάς, πλούσιο και κρεμώδες χάρη στο αμυλούχο αρμπόριο (κανένα άλλο ρύζι δεν κάνει), σβησμένο με κρύο λευκό κρασί και βρασμένο σε ζωμό κότας, με αλμυρή γλυκιά πανσέτα και παρμεζάνα. Είναι υπέροχο. Μην παραλείψετε κανένα βήμα και μη βιαστείτε. Το ρύζι πρέπει να απορροφήσει αργά το ζωμό κότας για να γίνει κρεμώδες. ΣΥΜΒΟΥΛΗ: ξέρετε πότε ένα ιταλικό εστιατόριο δεν είναι πολύ καλό, όταν σας φέρνουν ριζότο σε 5 λεπτά. Πού είναι η αγάπη;

Για 4 άτομα

Υλικά

5 κούπες (1,25 λίτρα) ζωμός κότας ή λαχανικών (ή νερό)
1 κουταλιά της σούπας (15 mL) έξτρα παρθένο ελαιόλαδο  
1/2 κούπα (125 mL) πανσέτα κομμένη σε κυβάκια, περίπου 100 γρ.
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο (περίπου 1 κούπα/250 mL)
2 κούπες (500 mL) ρύζι αρμπόριο
1 κούπα (250 mL) λευκό κρασί, κατά προτίμηση σοβινιόν μπλανκ
2 κούπες (500 mL) γλυκομπίζελα
1/2 κουταλάκι του γλυκού (2,5 mL) χοντροαλεσμένο μαύρο πιπέρι 
1/2 κούπα (125 mL) φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα ή πεκορίνο ρομάνο, συν παραπάνω για το σερβίρισμα
2 κουταλιές της σούπας (30 mL) φρεσκοκομμένος μαϊντανός 
1 κουταλιά της σούπας (15 mL) βούτυρο 

Οδηγίες
Σε ένα μέτριο κατσαρολάκι σιγοβράστε το ζωμό σε μέτρια φωτιά.
Ζεστάνετε το λάδι σε μια πλατιά κατσατσόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέστε την πανσέτα και τσιγαρίστε για να λιώσει το λίπος, περίπου 3 λεπτά. Προσθέστε τα κρεμμύδια, ανακατέψτε και τσιγαρίστε μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 2 λεπτά. Προσθέστε το ρύζι και τσιγαρίστε περίπου 90 δεύτερα, ανακατεύοντας διαρκώς για να μην κολλήσει.
Προσθέστε το κρασί. Βράστε, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να εξατμιστεί το κρασί (θα μυρίσετε το αλκοόλ), περίπου 90 δεύτερα.
Προσθέστε 1 κούπα (250 mL) ζωμό και συνεχίστε το βράσιμο μέχρι να απορροφήσει το ρύζι όλα τα υγρά, περίπου 4 λεπτά. Επαναλάβετε 3-4 φορές, περιμένοντας κάθε φορά να απορροφήσει το ρύζι τα υγρά (16-20 λεπτά συνολικά). Δοκιμάστε το ρύζι. Πρέπει να είναι αλ ντέντε.
Προσθέστε τα γλυκομπίζελα και το μαύρο πιπέρι. Ανακατεύετε διαρκώς για 2 λεπτά ή μέχρι να απορροφήσει το ρύζι τα υγρά. Τα γλυκομπίζελα πρέπει να βράσουν, αλλά να μείνουν πράσινα και τραγανά.
Βγάλτε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Προσθέστε την παρμεζάνα, το μαϊντανό και το βούτυρο. Καρυκεύστε με αλάτι και φρεσκοαλεσμένο πιπέρι. Σερβίρετε αμέσως και πασπαλίστε με τυρί.