• Σύνδεση

ΡΟΓΚΑΝ ΤΖΟΣ

Αρνί. Υπέροχο αρνί. Τρυφερό αρνί, που λιώνει στο στόμα. Φαίνεται ότι λατρεύουμε το αρνί; Το αρνί ρόγκαν τζος τσιγαρίζεται σε γκι και μετά σιγοβράζει με γήινα, γλυκά, πικάντικα μπαχαρικά. Μπορείτε να το κάνετε και με μοσχάρι, αλλά γιατί να το κάνετε αυτό;

Για 6 άτομα

Υλικά 

6 ίνες σαφράν
1 κουταλιά της σούπας (30 mL) χοντροκομμένο σκόρδο
1 κουταλιά της σούπας (30 mL) χοντροκομμένο φρέσκο τζίντζερ 
1,1 κιλά αρνίσιο μπούτι ή αρνίσια ωμοπλάτη, κομμένο σε κυβάκια 2,5 εκ.
1 κούπα (250 mL) γκι ή φυτικό λάδι 
6 κόκκοι πιπεριού
4 γαρίφαλα
1 ξυλάκι (2,5 εκ.) κανέλα
1 κουταλάκι του γλυκού (5 mL) αλεσμένος μάραθος
1 1/2 κούπες (375 mL) ψιλοκομμένο ισπανικά κρεμμύδια
2 κουταλάκια του γλυκού (10 mL) γκαράμ μασάλα
1 κουταλάκι του γλυκού (5 mL) σκόνη κόκκινου τσίλι
1 κούπα (250 mL) απλό γιαούρτι (όχι με χαμηλά λιπαρά), χτυπημένο
1 κουταλάκι του γλυκού (5 mL) κρυσταλλική ζάχαρη 
Μακριές πράσινες και κόκκινες ταϊλανδέζικες πιπεριές τσίλι, ψιλοκομμένες, για γαρνίρισμα
Φρέσκα κλαράκια κόλιανδρου, για γαρνίρισμα

Οδηγίες

Ζεστάνετε 1/2 κούπα (125 mL) νερό και πριν βράσει αδειάστε το σε ένα μικρό μπολ ή σε μια κούπα με το σαφράν και αφήστε το να μουλιάσει. Βάλτε το τζίντζερ, το σκόρδο και νερό σε ένα μπλέντερ, μύλο καφέ ή γουδί και αναμείξτε τα μέχρι να γίνουν πάστα. Αφήστε στην άκρη το νερό με το σαφράν και το τζίντζερ με το σκόρδο.

Καρυκεύστε το αρνί με αλάτι και φρεσκοαλεσμένο πιπέρι. Προθερμάνετε μια μεγάλη κατσαρόλα με βαρύ πάτο σε μέτρια φωτιά και προσθέστε το γκι (ή το λάδι). Όταν λιώσει και κάψει, προσθέστε το αρνί και μαγειρέψτε το μέχρι να πάρει χρώμα απ’ όλες τις πλευρές, σε παρτίδες, αν χρειαστεί. Τραγανά τμήματα θα εμφανιστούν στις άκρες του αρνιού. Αυτό θα πάρει περίπου 15 με 20 λεπτά για κάθε παρτίδα. Αφήστε το αρνί στην άκρη. Μην αδειάσετε το γκι.

Βάλτε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά. Καβουρντίστε τους κόκκους πιπεριού, τα γαρίφαλα, την κανέλα και το μάραθο μέχρι να βγάλουν το άρωμά τους. Προσθέστε τα κρεμμύδια και την πάστα με το τζίντζερ και το σκόρδο και τσιγαρίστε, ανακατεύοντας συχνά για να μην καούν, 5 με 10 λεπτά ή μέχρι να αρχίσει να σχηματίζεται ένα κοκκινωπό κατακάθι.

Προσθέστε το γκαράμ μασάλα και τη σκόνη τσίλι και τσιγαρίστε 2 λεπτά. Προσθέστε το γιαούρτι, τη ζάχαρη και το νερό με το σαφράν. Σιγοβράστε 30 με 40 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να μείνει ελάχιστη σάλτσα. Προσθέστε νερό, αν χρειαστεί.
Γαρνίρετε με πιπεριές τσίλι και κόλιανδρο και σερβίρετε με ρύζι.