• Σύνδεση

ΡΟΛΑΚΙΑ ΣΟΥΣΙ ΜΕ ΜΑΓΙΑΤΙΚΟ

Το τεμάκι δε χρειάζεται χαλάκι για τύλιγμα ή πείρα χρόνων. Φτιάχνεται ευχάριστα και εύκολα στο σπίτι. Αποτελεί ιδανικό πρώτο πιάτο για κάθε τραπέζι και είναι ένας καλός τρόπος για να γνωρίσουν το σούσι τα παιδιά. Για το ρύζι, φροντίστε να χρησιμοποιήσετε ιαπωνικό ρύζι για σούσι. Τα άλλα ρύζια δεν κάνουν. Ίσως να χρειαστεί να προμηθευτείτε κάποια υλικά από κατάστημα με ιαπωνικά τρόφιμα.

Για 15 με 20 μικρά ρολάκια

Υλικά

Ρύζι για σούσι

2 κούπες  (500 mL) ιαπωνικό ρύζι για σούσι (μη μαγειρεμένο)
2 1/2 κούπες  (625 mL) κρύο νερό για το ρύζι
1 κομμάτι κόμπου (αποξηραμένο φύκι), 5 x 5 εκ., σκουπισμένο με υγρό πανάκι
1/4 της κούπας (60 mL) ρυζόξιδο
2 κουταλιές της σούπας (30 mL) κρυσταλλική ζάχαρη
1 κουταλάκι του τσαγιού (5 mL) αλάτι κοσέρ

Ρολάκια σούσι τυλιγμένα στο χέρι

Περίπου 900 γρ. διάφορα ψάρια για σούσι (μαγιάτικο, τόνος, σολομός, γαρίδα), κομμένα για σασίμι (φέτες 6 χιλ.)
3 κουταλιές της σούπας (45 mL) ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια ή σχοινόπρασα
2 κουταλιές της σούπας (30 mL) τζίντζερ τουρσί (γκάρι) ή παραπάνω, ανάλογα με το γούστο σας
2 κουταλιές της σούπας (30 mL) πάστα γουσάμπι
Περίπου 20 φύλλα νόρι (αποξηραμένο φύκι), κομμένα σε τέταρτα
Σος σόγιας, για το σερβίρισμα
Μια μικρή χούφτα νταϊκόν, για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Οδηγίες

Ρύζι για σούσι

Τοποθετήστε το ρύζι σε ένα μπολ. Δουλεύοντας στο νεροχύτη, ρίξτε κρύο νερό στο ρύζι και ανακατέψτε κυκλικά με τα χέρια σας προς μία κατεύθυνση για να μη σπάσει το ρύζι. Αδειάστε το νερό από το μπολ και επαναλάβετε τη διαδικασία μέχρι να δείτε ότι το νερό βγαίνει διάφανο.

Στραγγίξτε το ρύζι και μεταφέρετέ το σε μέτριο κατσαρολάκι με βαρύ πάτο και καπάκι που κλείνει καλά. Προσθέστε το κρύο νερό και το κόμπου στο κατσαρολάκι. Μόλις πάρει μια βράση, αφαιρέστε το κόμπου (πετάξτε το). Χαμηλώστε τη φωτιά, καπακώστε καλά το κατσαρολάκι και αφήστε το ρύζι να βράσει μέχρι να απορροφήσει το νερό και να γίνει τρυφερό, περίπου 10 λεπτά.

Ενώ βράζει το ρύζι, ρίξτε σε ένα μικρό μπολ το ξύδι, τη ζάχαρη και το αλάτι και ανακατέψτε μέχρι να διαλυθούν.

Βγάλτε το κατσαρολάκι με το ρύζι από τη φωτιά. Μεταφέρετε το ρύζι σε ένα μεγάλο ταψί. Με το ένα χέρι γυρίστε το
 ρύζι με ξύλινη κουτάλα και με το άλλο ραντίστε με το μείγμα ξυδιού και αερίστε το για να κρυώσει. Χρησιμοποιήστε το μόλις το ετοιμάσετε.

Ρολάκια σούσι τυλιγμένα στο χέρι

Βάλτε ένα πιάτο, ξυλάκια και ένα μικρό πιατάκι για κάθε άτομο που θα καθίσει στο τραπέζι και ρίξτε λίγη σος σόγιας στο πιατάκι.
Τοποθετήστε τις φέτες σασίμι σε μια κρύα πιατέλα σερβιρίσματος. Βάλτε τα φρέσκα κρεμμυδάκια (ή σχοινόπρασα) και το τζίντζερ σε ένα σημείο στην άκρη της πιατέλας, καθώς και λίγο γουασάμπι σε μια γωνιά. Βάλτε τα φύλλα σίσο και νόρι χώρια σε μικρά πιάτα. Τοποθετήστε το ρύζι σε ένα μέτριο μπολ σερβιρίσματος. Βάλτε τα όλα στο τραπέζι. 

Για να φτιάξετε το δικό σας ρολάκι, απλώστε ένα κομμάτι νόρι, με τη γυαλιστερή πλευρά προς τα κάτω, στην παλάμη σας και βάλτε λίγο ρύζι στο νόρι, χωρίς να το παραγεμίσετε. Με τα ξυλάκια, πιάστε δυο κομμάτια σασίμι και βάλτε τα πάνω στο ρύζι. Απλώστε λίγο γουασάμπι στο ρύζι και γαρνίρετε με κρεμμυδάκια (ή σχοινόπρασα) και/ή νταϊκόν.

Τυλίξτε σε σχήμα κώνου, βουτήξτε στη σος σόγιας και απολαύστε. Δροσίστε τον ουρανίσκο με τζίντζερ τουρσί.