• Σύνδεση

ΡΥΖΙ ΜΕ ΛΕΜΟΝΙ & ΡΥΖΙ ΜΕ ΚΑΡΥΔΑ

Στα νότια της Ινδίας δε χορταίνουν το ρύζι. Αυτή η συνταγή δίνει γεύση στο ρύζι μπασμάτι, αφού βράσει.

Για 4 με 6 άτομα

Υλικά
Χυμός 1 λεμονιού
1/2 κουταλάκι του γλυκού (2,5 mL) αλεσμένος κουρκουμάς
1 κουταλάκι του γλυκού (5 mL) αλάτι κοσέρ
2 κουταλιές της σούπας (30 mL) φυτικό λάδι
3 αποξηραμένες κόκκινες πιπεριές τσίλι
3 κούπες (750 mL) φρεσκομαγειρεμένο ρύζι μπασμάτι
1/2 κούπα (125 mL) φρεσκοκομμένο κόλιανδρο
1/2 κούπα (125 mL) καβουρντισμένα κάσιους (δείτε παρακάτω)

Για το ρύζι μπασμάτι
1 κούπα (250 mL) ρύζι μπασμάτι καλής ποιότητας
2 κούπες (500 mL) νερό, για το βράσιμο του ρυζιού
Λίγο λιωμένο γκι ή φυτικό λάδι
1 κουταλάκι του γλυκού (5 mL) αλάτι κοσέρ

Οδηγίες
Ρύζι μπασμάτι
Σε ένα μεγάλο κόσκινο πλύνετε το ρύζι με τρεχούμενο νερό, μέχρι να βγει το νερό καθαρό. Έτσι θα φύγει το εξωτερικό άμυλο. Βάλτε το ρύζι σε ένα μπολ, καλύψτε με κρύο νερό και αφήστε το τουλάχιστον 30 λεπτά. Στραγγίξτε το ρύζι και βάλτε το σε ένα μέτριο κατσαρολάκι με καπάκι.
Προσθέστε το νερό και λίγο γκι (ή λάδι), που θα βοηθήσει ώστε να μην ξεχειλίσει το νερό λόγω του άμυλου του ρυζιού.
Βράστε χωρίς το καπάκι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Όταν αρχίσει να βράζει, βάλτε το καπάκι και χαμηλώστε τη φωτιά. Βράστε 15 λεπτά. Βγάλτε το καπάκι και ανακατέψτε το ρύζι με ένα πιρούνι.
Για το ρύζι με λεμόνι
Σε ένα μικρό μπολ αναμείξτε το χυμό λεμονιού, τον κουρκουμά και το αλάτι. Ανακατέψτε για να διαλυθεί το αλάτι και αφήστε το μείγμα στην άκρη.
Ρίξτε το λάδι σε ένα μέτριο τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε τις πιπεριές και καβουρντίστε μέχρι να βγάλουν το άρωμά τους. Βγάλτε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήστε το στην άκρη.
Βάλτε το ζεστό ρύζι σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέστε το μείγμα με το χυμό λεμονιού και ανακατέψτε. Σπάστε τις πιπεριές με τα χέρια σας και ρίξτε τες στο μπολ. Αναμείξτε το κόλιανδρο και τα κάσιους.
Πώς καβουρντίζουμε κάσιους
Προθερμάνετε ένα τηγάνι από χυτοσίδηρο σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε τα κάσιους και ανακατέψτε ή κουνήστε το τηγάνι κατά διαστήματα, μέχρι να πάρουν χρώμα. Προσέξτε να μην τα κάψετε.

Ρύζι με καρύδα
Στα νότια της Ινδίας δε χορταίνουν το ρύζι. Αυτή η συνταγή δίνει γεύση στο ρύζι μπασμάτι, αφού βράσει.

Για 4 με 6 άτομα

Υλικά
2 κουταλιές της σούπας (30 mL) φυτικό λάδι
3 αποξηραμένες κόκκινες πιπεριές τσίλι
1/2 κούπα (125 mL) νιφάδες αποξηραμένης άγλυκης καρύδας
3 κούπες (750 mL) φρεσκομαγειρεμένο ρύζι μπασμάτι
1/2 κούπα (125 mL) καβουρντισμένα κάσιους (δείτε παρακάτω), χοντροκομμένα
1/2 κούπα (125 mL) χοντροκομμένα φύλλα φρέσκου κόλιανδρου
Καβουρντισμένες νιφάδες άγλυκης καρύδας

Για το ρύζι μπασμάτι
1 κούπα (250 mL) ρύζι μπασμάτι καλής ποιότητας
2 κούπες (500 mL) νερό, για το βράσιμο του ρυζιού
Λίγο λιωμένο γκι ή φυτικό λάδι
1 κουταλάκι του γλυκού (5 mL) αλάτι κοσέρ

Οδηγίες
Για το ρύζι μπασμάτι
Σε ένα μεγάλο κόσκινο πλύνετε το ρύζι με τρεχούμενο νερό, μέχρι να βγει το νερό καθαρό. Έτσι θα φύγει το εξωτερικό άμυλο. Βάλτε το ρύζι σε ένα μπολ, καλύψτε με κρύο νερό και αφήστε το τουλάχιστον 30 λεπτά. Στραγγίξτε το ρύζι και βάλτε το σε ένα μέτριο κατσαρολάκι με καπάκι.
Προσθέστε το νερό και λίγο γκι (ή λάδι), που θα βοηθήσει ώστε να μην ξεχειλίσει το νερό λόγω του άμυλου του ρυζιού.
Βράστε χωρίς το καπάκι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Όταν αρχίσει να βράζει, βάλτε το καπάκι και χαμηλώστε τη φωτιά. Βράστε 15 λεπτά. Βγάλτε το καπάκι και ανακατέψτε το ρύζι με ένα πιρούνι.
Για το ρύζι με καρύδα
Προθερμάνετε ένα τηγάνι από χυτοσίδηρο σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Προσθέστε το λάδι και ζεστάνετε 1 λεπτό. Προσθέστε τις πιπεριές τσίλι. Μόλις αρχίσουν να σκάνε από τη μια πλευρά, γυρίστε τες από την άλλη πλευρά. Όταν βγάλουν το άρωμά τους, πάρουν χρώμα και γίνουν τραγανές, βγάλτε τις πιπεριές από το τηγάνι.
Ρίξτε στο τηγάνι την καρύδα, ανακατεύοντας διαρκώς, μέχρι να πάρει χρώμα, περίπου 45 δεύτερα, με προσοχή για να μην καεί. Προσθέστε το βρασμένο ρύζι και ανακατέψτε. Με τα χέρια σας σπάστε τις καβουρντισμένες πιπεριές και ρίξτε τες στο τηγάνι. Αναμείξτε τα κάσιους και το κόλιανδρο και καρυκεύστε με αλάτι και φρεσκοαλεσμένο πιπέρι.
Γαρνίρετε με καβουρντισμένη καρύδα, αν θέλετε.
Πώς καβουρντίζουμε κάσιους
Προθερμάνετε ένα τηγάνι από χυτοσίδηρο σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε τα κάσιους και ανακατέψτε ή κουνήστε το τηγάνι κατά διαστήματα, μέχρι να πάρουν χρώμα. Προσέξτε να μην τα κάψετε.