• Σύνδεση

ΡΥΖΙ ΤΖΙΡΑ

Το τζίρα (κύμινο) αρωματίζει το ρύζι μαζί με άλλα μπαχαρικά που θα συναντούσατε σε ένα γκαράμ μασάλα. Σερβίρετε με τσάτνι μάνγκο.

Για 6 άτομα

Υλικά  

1 1/2 κούπα (375 mL) ρύζι μπασμάτι (άβραστο)
2 κουταλιές της σούπας (30 mL) φυτικό λάδι
2 κουταλάκια του γλυκού (10 mL) κύμινο 
1 κλαράκι (2,5 εκ.) κανέλα 
4 βλαστοί πράσινου κάρδαμου, ανοιγμένοι
1 φύλλο δάφνης
2 με 3 γαρίφαλα
5 με 6 κόκκοι μαύρου πιπεριού
2 με 3 γλυκάνισοι 
3 κούπες (750 mL) νερό
Κλαράκια φρέσκου κόλιανδρου, για γαρνιτούρα 

Οδηγίες

Πλύντε το μπασμάτι για να φύγει το εξωτερικό άμυλο, κουνώντας το ρύζι σε μια μεγάλη λεκάνη με νερό. Σουρώστε και επαναλάβετε μέχρι να βγει το νερό διάφανο. Τοποθετήστε το σουρωμένο ρύζι σε αρκετό νερό ώστε να καλυφθεί κατά 2,5 εκ. και αφήστε το να μουλιάσει 30 λεπτά. Σουρώστε το ρύζι και αφήστε το στην άκρη.
Σε μια σοτέζα ή ένα κατσαρολάκι με καπάκι ζεστάνετε το λάδι σε μέτρια φωτιά. Μετά προσθέστε το κύμινο και καβουρντίστε για 30 δεύτερα. Προσθέστε τα υπόλοιπα μπαχαρικά (την κανέλα, το κάρδαμο, τη δάφνη, το γαρίφαλο, το μαύρο πιπέρι και το γλυκάνισο) και καβουρντίστε για 2 λεπτά ή μέχρι να βγάλουν το άρωμά τους.
Ρίξτε το ρύζι. Προσθέστε τις 3 κούπες (750 mL) νερό και μια πρέζα αλάτι, βράστε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και κλείστε το καπάκι. Χαμηλώστε τη φωτιά. Αφήστε το ρύζι να βράσει 10 με 15 λεπτά ή μέχρι να απορροφηθεί το νερό και να γίνει το ρύζι ελαφρύ και αφράτο.
Με ένα πιρούνι ανακατέψτε το ρύζι. Σερβίρετε αμέσως, πασπαλισμένο με τα κλαράκια κόλιανδρου.

Τσάτνι μάνγκο

Ένα γλυκό τσάτνι που ταιριάζει με πικάντικα ινδικά κάρι, αλλά πάει επίσης με ψητό ψάρι. Όταν το φτιάχνετε μόνοι σας, μπορείτε να το κάνετε όσο γλυκό ή καυτερό θέλετε. Η τζάγκερι είναι μια ακατατέργαστη ζάχαρη που ποικίλλει από ξανθιά μέχρι σκούρα. Φτιάχνεται συνήθως από χυμό φοινικόδεντρων, αλλά και από ζαχαροκάλαμο. Έχει βουτυρώδη γεύση από καραμέλα και μελάσα. Πωλείται συνήθως σε κομμάτια σε καταστήματα με ινδικά προϊόντα. 

Για 1 1/2 κούπα (375 mL)

Υλικά  
2 ώριμα μάνγκο, ξεφλουδισμένα και κομμένα σε κυβάκια 6 χιλ.
Χυμός 1 λάιμ
1 κούπα (250 ml) νιφάδες αποξηραμένης άγλυκης καρύδας
1 με 2 κόκκινες ταϊλανδέζικες πιπεριές
Τριμμένη τζάγκερι, καστανή ζάχαρη ή ζάχαρη κοκοφοίνικα, ανάλογα με το γούστο σας 
1/2 κούπα (125 mL) φρεσκοκομμένα φύλλα κόλιανδρου (προαιρετικά)

Οδηγίες
Σε ένα μπολ αναμείξτε τα μάνγκο, το χυμό λάιμ, την καρύδα και τις πιπεριές τσίλι. Καρυκεύστε με τζάγκερι (ή καστανή ζάχαρη ή ζάχαρη κοκοφοίνικα) και αλάτι, ανάλογα με το γούστο σας. Προσθέστε κόλιανδρο, αν θέλετε. Ανακατέψτε και σερβίρετε.