• Σύνδεση

ΣΑΚΟΥΤΙ ΜΕ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ

Σταθείτε! Μη φύγετε! Ναι, έχει πολλά υλικά αυτή η συνταγή, αλλά δεν είναι δύσκολο πιάτο. Και σας υποσχόμαστε ότι αξίζει τον κόσμο. Δοκιμάστε το ένα σαββατιάτικο ή κυριακάτικο απόγευμα, όταν θα έχετε χρόνο (ελάτε, δεν μπορούν να μαγειρεύονται όλα σε 20 λεπτά). Και το άρωμα! Είναι πλούσιο και γλυκό και βαθύ ταυτόχρονα. Αυτό οφείλεται στο συνδυασμό σκόρδου, τζίντζερ και καρύδας. Φτιάξτε λίγο παραπάνω, για να το προσθέσετε σε σάλτσες μπάρμπεκιου και σούπες. Επίσης, αυτό το πιάτο ταιριάζει με βούτυρο γκι, που είναι ίσως το μεγαλύτερο δώρο της Ινδίας στον κόσμο της γαστρονομίας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κανονικό βούτυρο, αλλά δοκιμάστε να φτιάξετε γκι – το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να ζεστάνετε βούτυρο.

Για 6 άτομα

Υλικά
Πάστα μπαχαρικών

1 κουταλιά της σούπας  (15 mL) χοντροκομμένο τζίντζερ
1 κουταλιά της σούπας  (15 mL) χοντροκομμένο σκόρδο
8 αποξηραμένες μακριές κόκκινες πιπεριές τσίλι
1 κουταλιά της σούπας  (15 mL) σπόροι παπαρούνας
1 κουταλιά της σούπας  (15 mL) σπόροι κόλιανδρου
10 κόκκου μαύρου πιπεριού
1 1/2 κουταλάκι του γλυκού (7,5 mL) σπόροι κίμινου
1 1/2 κουταλάκι του γλυκού  (7.5 mL) σπόροι τριγωνέλλας
1/2 κούπα (125 mL) νιφάδες αφυδατωμένης άγλυκης καρύδας

Για το κοτόπουλο 
Γκι ή φυτικό λάδο
1 μέτριο ισπανικό κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες 3 χιλ.
1 κουταλάκι του γλυκού (5 mL) αλεσμένος κουρκουμάς
1/2 κουταλάκι του γλυκού (2,5 mL) αλεσμένο κάρδαμο
1/2 κουταλάκι του γλυκού (2,5 mL) αλεσμένη κανέλα
1/2 κουταλάκι του γλυκού (2,5 mL) αλεσμένο γαρίφαλο
8 με 10 μπούτια κοτόπουλου, με την πέτσα και το κόκαλο
1 κούπα (250 mL) νερό
Χυμός 2 λεμονιών

Οδηγίες
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Βάλτε το τζίντζερ και το σκόρδο σε ένα γουδί και συνθλίψτε τα με λίγο νερό, αλάτι και φρεσκοαλεσμένο πιπέρι. Χτυπήστε τα μέχρι να γίνουν λεία πάστα. Αφήστε την πάστα στην άκρη.

Σε ένα βαρύ τηγάνι από χυτοσίδηρο πάνω σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά τσιγαρίστε τις πιπεριές τσίλι, τους σπόρους παπαρούνας, το κόλιανδρο, τους κόκκους πιπεριού, το κύμινο και την τριγωνέλλα, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα μέχρι να βγάλουν τα μπαχαρικά το άρωμά τους. Προσέξτε μην καούν τα μπαχαρικά, γιατί θα αποκτήσουν πικρή γεύση. Προσθέστε την καρύδα και τσιγαρίστε 30 με 60 δεύτερα ή μέχρι να πάρουν χρώμα, προσέχοντας πάλι να μην καεί. Αφήστε το μείγμα να κρυώσει. 
Με το μύλο μπαχαρικών (ή μύλο καφέ) αλέστε τα μπαχαρικά και την καρύδα μέχρι να γίνουν σκόνη. Μεταφέρετε τη σκόνη σε ένα μπολ και ρίξτε μέσα την πάστα τζίντζερ και σκόρδου. Αφήστε το μείγμα στην άκρη.

Ζεστάνετε το γκι σε ένα μεγάλο τηγάνι με βαρύ πάτο σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε τα κρεμμύδια, χαμηλώστε τη φωτιά και τσιγαρίστε τα μέχρι να μαλακώσουν, να πάρουν χρώμα και να καραμελώσουν, 40 λεπτά. Προσθέστε την πάστα μπαχαρικών και τσιγαρίστε 2 με 3 λεπτά, μέχρι να ελευθερωθούν τα έλαια από τα μπαχαρικά. Προσθέστε τον κουρκουμά, το κάρδαμο, την κανέλα και το γαρίφαλο και ανακατέψτε. Μετά ρίξτε το νερό.

Καρυκεύστε τα μπούτια κοτόπουλου με αλάτι και φρεσκοαλεσμένο πιπέρι. Ρίξτε τα στο τηγάνι και ανακατέψτε με τη σάλτσα. Ψήστε το κοτόπουλο ακάλυπτο για 35-40 λεπτά. (Μετά από 20 λεπτά ελέγξτε αν η σάλτσα καλύπτει ακόμη το κοτόπουλο και προσθέστε μικρές ποσότητες νερού, αν χρειαστεί.)

Πριν το σερβίρισμα προσέξτε το χυμό λεμονιού στο τηγάνι. Σερβίρετε με ρύζι.