• Σύνδεση

ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΚΑΜΕΝΗ ΡΙΚΟΤΑ

Καλά διαβάσατε, καμένη ρικότα. Ψημένο σε πολύ καυτό τηγάνι – γνωστό στην Αργεντινή ως τσάπα – το τυρί αποκτά καπνιστή γεύση και τραγανή υφή. Χρησιμοποιήστε το ως γαρνιτούρα για αυτή την απλή σαλάτα, που περιέχει πιπεράτη ρόκα, αλμυρές ελιές και ζουμερά ντοματίνια.

Για 6 άτομα

Υλικά 
3 κουταλιές της σούπας (45 mL) ξύδι κόκκινου κρασιού
1 κουταλάκι του γλυκού (5 mL) κρυσταλλική ζάχαρη 
5 κουταλιές της σούπας (75 mL) έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, χωρισμένο 
340 γρ. ντοματίνια (περίπου 2 κούπες), κομμένα στη μέση
1 κούπα (250 mL) καλαματιανές ή αποξηραμένες ελιές
285 γρ. αλμυρή ρικότα
2 πράσινες πιπεριές σεράνο
3 κούπες φρέσκα ρόκα (750 mL)
1/2 κουταλάκι του γλυκού (2,5 mL) νιφάδες κόκκινου τσίλι 

Οδηγίες 
Σε ένα μικρό μπολ αναμείξτε το ξύδι, τη ζάχαρη και 3 κουταλιές της σούπας (45 mL) ελαιόλαδο. Καρυκεύστε με αλάτι και φρεσκοαλεσμένο πιπέρι (αλλά να θυμάστε ότι οι ελιές και η ρικότα είναι αρκετά αλμυρές). Προσθέστε τα ντοματίνια και ανακατέψτε. Αφαιρέστε τα κουκούτσια από τις ελιές και κόψτε τες στη μέση. Ανακατέψτε τις ελιές με τις ντομάτες και βάλτε τες σε μια πιατέλα σερβιρίσματος.
Κόψτε τη ρικότα σε κομμάτια 5 εκ. με πάχος 1 εκ. Βάλτε τα σε ένα μπολ. Προσθέστε τις πιπεριές και ανακατέψτε με τις υπόλοιπες 2 κουταλιές (30 mL) ελαιόλαδο.
Ζεστάνετε ένα μεγάλο τηγάνι από χυτοσίδηρο σε δυνατή φωτιά (ή ένα τσάπα, αν έχετε). Προσθέστε τη ρικότα και τις πιπεριές σε παρτίδες, για να μην παραγεμίσει το τηγάνι.
Τηγανίστε 10 δεύτερα χωρίς να κουνάτε το τηγάνι. Μόλις το τυρί πάρει χρώμα από κάτω, γυρίστε το και τηγανίστε το και από την άλλη πλευρά. Αφαιρέστε τις πιπεριές μόλις αρχίσουν να σκάνε.
Χοντροκόψτε τις πιπεριές και θρυμματίστε το τυρί. Βάλτε τις πιπεριές και το τυρί πάνω από τις ντομάτες και τις ελιές. Προσθέστε τη ρόκα και πασπαλίστε με τις νιφάδες τσίλι.