• Σύνδεση

ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΨΗΤΟ ΜΑΡΑΘΟ ΚΑΙ ΠΑΤΑΤΕΣ

Αυτή μπορεί να θεωρηθεί ως αργεντίνικη πατατοσαλάτα, γιατί όλα τα υλικά είναι ψημένα. Οι πατάτες βράζονται πρώτα και μετά ψήνονται στο τηγάνι. Ο μάραθος και το λεμόνι ψήνονται και δίνουν καπνιστή γεύση στο πιάτο.

Για 6 άτομα, ως συνοδευτικό

Υλικά
2 βολβοί μάραθου, χωρίς τα κοτσάνια
14 μικρές κόκκινες πατάτες
4 κούπες (1 λίτρο) ζωμός κότας
3 κουταλιές της σούπας (45 mL) έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, χωρισμένο, συν παραπάνω για το ψητό λεμόνι
1 λεμόνι
2 κουταλάκια του γλυκού (10 mL) φρέσκο θυμάρι
Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο καλής ποιότητας, για ράντισμα

Οδηγίες

Βάλτε τις πατάτες σε ένα μέτριο κατσαρολάκι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέστε το ζωμό και λίγο αλάτι και βράστε. Όταν βράσει ο ζωμός, χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε 10 λεπτά ή μέχρι να γίνουν οι πατάτες αλ ντέντε. Σουρώστε τις πατάτες. Κρατήστε το ζωμό για να τον χρησιμοποιήσετε αλλού, αν θέλετε. Αφήστε τις πατάτες να κρυώσουν.
Σε μια πλάκα κοπής συνθλίψτε ελαφρώς τις πατάτες, ώστε να πάρουν στρογγυλό σχήμα, χωρίς να διαλυθούν.
Βάλτε ένα μεγάλο τηγάνι από χυτοσίδηρο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέστε 2 κουταλιές της σούπας (30 mL) ελαιόλαδο και ζεστάνετε 1 λεπτό. Προσθέστε τις πατάτες και αφήστε τες να ψηθούν μέχρι να σχηματιστεί κρούστα από τη μια πλευρά, περίπου 4 με 5 λεπτά. Γυρίστε τες και κάντε το ίδιο από την άλλη πλευρά, αυξομειώνοντας τη φωτιά, αν χρειαστεί. Βγάλτε τις πατάτες από το τηγάνι και κρατήστε τες ζεστές. Μην καθαρίσετε το τηγάνι.
Προθερμάνετε τη σχάρα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μετά καθαρίστε και λαδώστε τη σχάρα. Κόψτε το λεμόνι στη μέση, ραντίστε με το λάδι και καρυκεύστε με αλάτι και φρεσκοαλεσμένο πιπέρι. Βάλτε τα μισά λεμόνια με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω στη σχάρα. Ψήστε μέχρι να εμφανιστούν μαύρα σημάδια και να ζεσταθούν τα λεμόνια. Αφήστε τα στην άκρη.
Κόψτε το μάραθο σε κομμάτια 6 χιλ. Ζεστάνετε το τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέστε την υπόλοιπη 1 κουταλιά της σούπας (15 mL) ελαιόλαδο και ζεστάνετε 1 λεπτό. Ψήστε το μάραθο 2 λεπτά ή μέχρι να πάρει χρώμα. Γυρίστε και ψήστε άλλο 1 λεπτό. Μετά βάλτε το μάραθο σε ένα μεγάλο μπολ.
Προσθέστε τις ζεστές πατάτες και ανακατέψτε με το θυμάρι. Ρίξτε το χυμό των ψητών λεμονιών πάνω στα λαχανικά. Καρυκεύστε με αλάτι και φρεσκοαλεσμένο πιπέρι και ραντίστε με ελαιόλαδο καλής ποιότητας.