• Σύνδεση

ΣΑΛΑΤΑ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΣ ΜΕ ΤΡΑΓΑΝΟ ΧΟΙΡΙΝΟ


 ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Για να γίνει τραγανό το χοιρινό πρέπει να αρχίσετε να ετοιμάζετε το πιάτο τουλάχιστον μια μέρα πριν το σερβίρετε. Η σκληρή χοιρινή ωμοπλάτη μαρινάρεται ένα βράδυ σε ένα γλυκό, αλμυρό και πικάντικο σιρόπι που αρωματίζει και μαλακώνει το κρέας. Η σαλάτα περιέχει πράσινη παπάγια, που είναι η ωμή εκδοχή της γλυκιάς κόκκινης παπάγιας που πιθανότατα έχετε συνηθίσει.
Καθώς είναι ωμή, μπορεί να τριφτεί και δίνει ωραία υφή στη σαλάτα. Η σαλάτα περιέχει επίσης αποξηραμένες γαρίδες (φτηνές και διαθέσιμες σε όλα τα καταστήματα με ασιατικά τρόφιμα), που γίνονται πάστα με σκόρδο, πιπεριές τσίλι και φιστίκια και προκαλούν μια έκρηξη γεύσης στο στόμα. Απολαύστε.

Για 4-6 άτομα

Υλικά

Τραγανό χοιρινό

1 κούπα (250 mL) ζάχαρη κοκοφοίνικα (ψιλοκομμένη, χτυπημένη σε γουδί ή τριμμένη)
1/2 κούπα (125 mL) κέτσαπ μάνις (ή ταϊλανδέζικη σος σόγιας)
3 κουταλιές της σούπας (45 mL) σος στρειδιών
2 γλυκάνισοι
200 γρ. χοιρινή ωμοπλάτη, χωρίς κόκαλο, κομμένη σε κομμάτια 5 x 2,5 εκ. πάχους 3 χιλ.
Φυτικό λάδι για τηγάνισμα, περίπου 2 κούπες (500 mL)

Για τη σαλάτα

3 σκελίδες σκόρδο 
4 με 6 κόκκινες ταϊλανδέζικες πιπεριές τσίλι 
2 κουταλιές της σούπας (30 mL) αποξηραμένες γαρίδες
1 γεμάτη κουταλιά της σούπας (15 mL+) χοντροκομμένα καβουρντισμένα φιστίκια
1 φέτα λάιμ
8 ντοματίνια, κομμένα στα τέσσερα
1 κούπα (250 mL) ξεφλουδισμένη πράσινη παπάγια, κομμένη σε μπαστουνάκια
Για το ντρέσινγκ

2 κουταλιές της σούπας (30 mL) τριμμένη ή ψιλοκομμένη ζάχαρη κοκοφοίνικα 
1 με 2 κουταλιές της σούπας (15–30 mL) σος ψαριού
1 κουταλιά της σούπας (15 mL) φρέσκος χυμός λάιμ
1 κουταλιά της σούπας (15 mL) πάστα ταμάρινθου

Οδηγίες
Ετοιμάστε τη μαρινάδα αποβραδίς.  Σε ένα μέτριο κατσαρολάκι βάλτε τη ζάχαρη κοκοφοίνικα, το κέτσαπ μάνις, τη σος στρειδιών, το γλυκάνισο και μια πρέζα αλάτι και σιγοβράστε μέχρι να σιροπιάσει το μείγμα, περίπου 5 λεπτά. Αφήστε το σιρόπι να κρυώσει.
Κόψτε το χοιρινό σε κομμάτια 5 x 2 εκ. πάχους 3 χιλ. Βάλτε το σε ένα κλειστό δοχείο το σιρόπι και αφήστε το στο ψυγείο ένα βράδυ.
Την επομένη στραγγίξτε τα κομμάτια χοιρινού πάνω από ένα πιάτο, μέχρι να φύγει η περισσότερη μαρινάδα. Έτσι δε θα καεί το κρέας στο τηγάνι.
Σε ένα γουδί χτυπήστε το σκόρδο με τις πιπεριές τσίλι και μια πρέζα αλάτι. Προσθέστε τις γαρίδες και τα φιστίκια και χτυπήστε μέχρι να γίνουν πάστα. Μεταφέρετε την πάστα σε ένα μεγάλο μπολ.
Προσθέστε τη φέτα λάιμ και τα ντοματίνια, πολτοποιώντας ελαφρώς με το γουδοχέρι ή μια ξύλινη κουτάλα. Προσθέστε την παπάγια, χτυπώντας την ελαφρώς καθώς την αναμειγνύετε με τα υπόλοιπα υλικά. Πετάξτε τη φέτα λάιμ.
Για το ντρέσινγκ, βάλτε τη ζάχαρη κοκοφοίνικα, τη σος ψαριού, το χυμό λάιμ και τον ταμάρινθο σε ένα μικρό μπολ και αναμείξτε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Περιχύστε το ντρέσινγκ στη σαλάτα.
Βάλτε χαρτοπετσέτες σε ένα ταψί. Σε ένα γουόκ ή ένα κατσαρολάκι με βαρύ πάτο ζεστάνετε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά το λάδι ως τους 180-190 βαθμούς.
Προσθέστε με προσοχή το χοιρινό. Τηγανίστε, γυρνώντας τα κομμάτια κατά διαστήματα, μέχρι να γίνουν τραγανά και να πάρουν χρώμα. Βγάλτε τα με τρυπητή κουτάλα. Στραγγίξτε τα στις χαρτοπετσέτες.
Σερβίρετε το χοιρινό πάνω στη σαλάτα.