• Σύνδεση

ΣΑΛΤΣΑ ΓΚΟΡΓΚΟΝΤΖΟΛΑ

Αυτή είναι η απόλυτη κρεμώδης σάλτσα με τυρί και πάει με τα πάντα. Την έχουμε δοκιμάσει με ζυμαρικά και νιόκι, ακόμη και με ψητά μοσχαρίσια παϊδάκια. Η γκοργκοντζόλα είναι ένα αλμυρό τυρί από αγελαδινό γάλα με μπλε στίγματα. Οποιαδήποτε συνταγή όμως με κρασί, τυρί και κρέμα πρέπει να είναι καλή, σωστά;

Για 1 συνταγή νιόκι ή για 6 μερίδες σάλτσας

Υλικά 
1 κούπα (250 mL) κρέμα γάλακτος
1 κούπα (250 mL) λευκό κρασί, κατά προτίμηση σαρντονέ χωρίς παλαίωση σε δρυ
1/2 κούπα (125 mL) ζωμός κότας
1/2 κούπα (125 mL) θρυμματισμένο γκοργκοντζόλα ή παραπάνω, ανάλογα με το γούστο σας
1 1/2 κούπα (375 mL) φύλλα φρέσκου σπανακιού (χωρίς τα κοτσάνια)
1 1/2 κουταλάκι του γλυκού (7,5 mL) χοντροκομμένο φρέσκο δενδρολίβανο 
Φλούδες παρμεζάνας για γαρνιτούρα

Οδηγίες 

Σε ένα μέτριο κατσαρολάκι (ή σοτέζα, αν φτιάχνετε ζυμαρικά ή νιόκι) σε μέτρια φωτιά προσθέστε την κρέμα, το κρασί και το ζωμό και καρυκεύστε με αλάτι και φρεσκοαλεσμένο πιπέρι. Αφήστε το μείγμα να σιγοβράσει μέχρι να μειωθεί στο μισό, περίπου 10 λεπτό.
Προσθέστε την γκοργκοντζόλα, το σπανάκι και το δενδρολίβανο και ανακατέψτε. Βγάλτε το σκεύος από τη φωτιά.
Όταν έρθει η ώρα για το σερβίρισμα, βάλτε πάλι το κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά για περίπου 30 δεύτερα για να ζεσταθεί η σάλτσα. Προσθέστε τα βρασμένα νιόκι ή ζυμαρικά. Καρυκεύστε με αλάτι και φρεσκοαλεσμένο πιπέρι και αν χρειαστεί ρυθμίστε την πυκνότητα της σάλτας με νερό που έμεινε από τα νιόκι ή τα ζυμαρικά.
Σερβίρετε και γαρνίρετε το πιάτο με φλούδες παρμεζάνας.