• Σύνδεση

ΣΑΛΤΣΑ ΠΕΣΤΟ

Το πέστο είναι η ιδανική ιταλική σάλτσα, όταν θέλετε κάτι διαφορετικό για ζυμαρικά ή κοτόπουλο – ή για οτιδήποτε. Έχουμε δοκιμάσει (και μας αρέσουν) πέστο ρόκας και μαϊντανού, αλλά πάντα επιστρέφουμε στο κλασικό πέστο βασιλικού. Ο βασιλικός ταιριάζει τέλεια με τα βουτυρώδη κουκουνάρια, την αλμυρή παρμεζάνα και το σκόρδο. Και πάει επίσης με τα νιόκι.

Για 1 1/2 κούπα (375 mL) πέστο

Υλικά 
1/4 της κούπας (60 mL) κουκουνάρια
2 κούπες (500 mL) φρέσκος βασιλικός, χωρίς τα κοτσάνια, κρύος
5 σκελίδες σκόρδου, συνθλιμμένες και χοντροκομμένες
¼ της κούπας (60 mL) φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα ή τριμμένο πεκορίνο
Ξύσμα 1 λεμονιού (προαιρετικά)
Αλάτι και φρεσκοαλεσμένο πιπέρι
1/2 κούπα (125 mL) έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ή παραπάνω, αν χρειαστεί

Οδηγίες 
Καβουρντίστε τα κουκουνάρια σε στεγνό τηγάνι σε χαμηλή φωτιά, κουνώντας το τηγάνι κατά διαστήματα για να μην καούν, περίπου 8 λεπτά. Να προσέχετε, γιατί τα κουκουνάρια έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε έλαια και καίγονται εύκολα. Αφήστε τα να κρυώσουν.
Βάλτε το μπολ και τις λεπίδες ενός μπλέντερ μαζί με τα κουκουνάρια στο ψυγείο να κρυώσουν για 30 λεπτά. (Για να βρει το πέστο ανοιχτό πράσινο, πρέπει όλα τα υλικά να είναι κρύα.) Βάλτε όλα τα υλικά ετός από το ελαιόλαδο στο μπλέντερ και αναμείξτε τα μέχρι να γίνουν μια λεία πάστα. Με μια σπάτουλα ξύστε τα πλαϊνά, αν χρειαστεί.
Με το μπλέντερ εν λειτουργία προσθέστε το ελαιόλαδο με σταθερό ρυθμό μέχρι να γαλακτωματοποιηθεί. Προσθέστε αλάτι και φρεσκοαλεσμένο πιπέρι, αν χρειαστεί.
Διατηρείται στο ψυγείο 5 μέρες.

Πώς σερβίρουμε με τα νιόκι

Έχετε έτοιμη 1/2 κούπα (125 mL) φλούδες παρμεζάνας για να σερβίρετε με τα νιόκι. Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά λιώστε 2 κουταλιές της σούπας (30 mL) βούτυρο. Αφού βράσετε και σουρώσετε τα νιόκι, ρίξτε τα στο βούτυρο. Τσιγαρίστε τα μέχρι να πάρουν χρώμα και να γίνουν τραγανά απ’ έξω. Προσθέστε όσο πέστο θέλετε. Αν η σάλτσα είναι πολύ πηχτή ή τα νιόκι φαίνονται πολύ ξηρά προσθέστε λίγο από το νερό στο οποίο βράσατε τα νιόκι, όπως θα κάνατε με το νερό από τα ζυμαρικά. Μεταφέρετε τα νιόκι σε πιάτα σερβιρίσματος και γαρνίρετε με φλούδες παρμεζάνας.