• Σύνδεση

ΣΙΓΟΒΡΑΣΜΕΝΟ ΝΤΑΛ


 Για ένα διάστημα κανείς δε χρησιμοποιούσε ηλεκτρικές γάστρες. Σήμερα έχει επικρατήσει η κοινή λογική και όλοι βγάζουν τις ηλεκτρικές γάστρες τους από το υπόγειο. Στην Ινδία το νταλ είναι αποξηραμένα όσπρια, όπως μπιζέλια, φακές και φασόλια. Εδώ προτείνουμε ένα συνδυασμό, αλλά μπορείτε να αλλάξετε τις αναλογίες με βάση ό,τι έχετε ή ό,τι μπορείτε να βρείτε. Οι ροβίτσες (μουνγκ νταλ) είναι κίτρινες. Η φάβα (τσάνα νταλ) είναι αποφλοιωμένα και διασπασμένα μαύρα ρεβίθια.

Για 6 με 8 άτομα

Υλικά

3 κούπες (750 mL) κόκκινες φακές, κίτρινες φακές, ροβίτσες και φάβα
6 κούπες (1,5 λίτρο) νερό
2 κουταλάκια του γλυκού (10 mL) σπόροι κύμινου
2 κουταλάκια του γλυκού (10 mL) σπόροι καφέ μουστάρδας
2 κουταλάκια του γλυκού (10 mL) σπόροι κρεμμυδιού (καλόντζι ή νιγκέλα)
2 κουταλάκια του γλυκού (10 mL) σπόροι τριγωνέλλας
1 κουταλάκι του γλυκού (5 mL) σπόροι μάραθου
1 μεγάλο ισπανικό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο 
4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
2 κουταλιές της σούπας (30 mL) φρεσκοκομμένα τζίντζερ
3 λοβοί πράσινου κάρδαμου, ανοιγμένοι
1 φύλλο δάφνης 
1 κουταλιά της σούπας (15 mL) αλεσμένος κουρκουμάς
1 κουταλάκι του γλυκού (5 mL) αλάτι κοσέρ
1/4 κουταλάκι του γλυκού (1 mL) φρεσκοαλεσμένο πιπέρι 
Φρέσκα κλαράκια κόλιανδρου, για γαρνίρισμα
Σφήνες λεμονιού, για γαρνίρνισμα 
Αγορασμένα παπαντούμ, για το σερβίρισμα

Οδηγίες

Βάλτε τα όσπρια σε ένα μεγάλο μπολ και καλύψτε τα με νερό. Αφήστε τα να μουλιάσουν μερικά λεπτά. Ξεπλύνετε τα όσπρια και μετά σουρώστε τα. Ξεπλύνετε κι άλλο με κρύο νερό και σουρώστε ξανά. Βάλτε τα όσπρια σε μια ηλεκτρική γάστρα και προσθέστε νερό.
Σε ένα μέτριο τηγάνι από χυτοσίδηρο καβουρντίστε τους σπόρους (κύμινου, μουστάρδας, κρεμμυδιού, τριγωνέλλας και μάραθου) σε μέτρια φωτιά, κουνώντας το τηγάνι ή ανακατεύοντας διαρκώς με ξύλινη κουτάλα. Όταν αρχίσουν να μυρίζουν, βγάλτε το τηγάνι από τη φωτιά. Μεταφέρετε τα μπαχαρικά στην ηλεκτρική γάστρα.

Προσθέστε τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το τζίντζερ, το κάρδαμο, το φύλλο δάφνης, τον κουρκουμά, αλάτι και πιπέρι στην ηλεκτρική γάστρα και ανακατέψτε καλά. Βάλτε το καπάκι στη γάστρα και βράστε στη χαμηλή ρύθμιση για 4 με 5 ώρες.

Αφού περάσει ο χρόνος βρασίματος, ανακατέψτε. Αν τα όσπρια δεν έχουν μαλακώσει μετά από 6 ώρες βράστε άλλα 30 με 60 λεπτά. Καρυκεύστε με αλάτι και φρεσκοαλεσμένο πιπέρι, αν χρειαστεί.

Σερβίρετε με κόλιανδρο, σφήνες λεμονιού και παπαντούμ για βούτηγμα.