• Σύνδεση

ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΣΕΜΙΦΡΕΝΤΟ

Το κλασικό ιταλικό επιδόρπιο, αλλά με κανονική σοκολάτα και Nutella. Υπάρχουν αρκετά βήματα, γι’ αυτό κάντε το σε δύο βράδια ή ένα κυριακάτικο απόγευμα. Προσκαλέστε όλη την οικογένεια για να συμμετέχει στη διαδικασία.
Για 8 με 10 άτομα

Υλικά
1 κούπα (250 mL) κρύα κρέμα σαντιγί
4 κρόκοι από μεγάλα αβγά, σε θερμοκρασία δωματίου
3 κουταλιές της σούπας (45 mL) μη αποβουτυρωμένο γάλα
1/2 κούπα (120 mL) κρυσταλλική ζάχαρη, χωρισμένη
140 γρ. σκούρα σοκολάτα (70% με 85%), ψιλοκομμένη ή αλεσμένη σε μπλέντερ
1/2 κούπα (125 mL) Nutella
2 ασπράδια από μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
1/2 κουταλάκι του γλυκού (2,5 mL) κρεμόριο
1 κουταλιά της σούπας (15 mL) μπράντι ή λικέρ καφέ (εναλλακτικά)
1/2 κούπα (125 mL) θρυμματισμένα καβουρντισμένα φουντούκια 

Οδηγίες
Βάλτε ένα μέτριο μεταλλικό μπολ και τα χτυπητήρια ενός ηλεκτρικού μίξερ χειρός στην κατάψυξη μέχρι να κρυώσουν.
Βάλτε στον πάτο και στις μακριές πλευρές μιας 23 x 12 εκ. φόρμας ψωμιού πλαστική μεμβράνη μήκους τουλάχιστον 50 εκ., ώστε να εξέχουν 10 εκ. από τις μακριές πλευρές. (Για να μπορέσετε να τραβήξετε το σεμιφρέντο από τη φόρμα στο τέλος.) Απλώστε το πλαστικό στα πλαϊνά και στις γωνίες.

Βγάλτε το μπολ και τα χτυπητήρια από την κατάψυξη και χτυπήστε την κρέμα με το μίξερ σε μέτρια προς υψηλή ταχύτητα μέχρι να σχηματιστούν σκληρές κορυφές, περίπου 1 λεπτό. Καλύψτε τη σαντιγί και βάλτε την στο ψυγείο. Πλύντε και σκουπίστε τα χτυπητήρια.

Για το ζαμπαλιόνε: 
Γεμίστε ένα κατσαρολάκι 4 λίτρων με 5 εκ. νερό. Βράστε σε δυνατή φωτιά και μετά χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε να σιγοβράσει.
Βάλτε τους κρόκους, το γάλα και ¼ της κούπας (60 mL) ζάχαρη σε ένα μέτριο μεταλλικό μπολ. Βάλτε το πάνω από το νερό που σιγοβράζει, χωρίς να ακουμπάει ο πάτος στο νερό. Με το ηλεκτρικό μίξερ χειρός χτυπήστε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να πήξει το ζαμπαλιόνε, να διπλασιαστεί σχεδόν σε όγκο και τα χτυπητήρια να αφήνουν ίχνη όταν τα σηκώνετε, περίπου 5 λεπτά. Θα χρειαστεί να ξύνετε τα πλαϊνά του μπολ με πυρίμαχη σπάτουλα ενώ χτυπάτε το μείγμα. Βγάλτε το μπολ πάνω από το κατσαρολάκι.

Σε ένα άλλο μπολ που χωράει πάνω από το κατσαρολάκι ζεστάνετε τη σοκολάτα και τη Nutella πάνω από το βραστό νερό μέχρι να λιώσουν σχεδόν. Ρίξτε το μείγμα μέσα στο ζαμπαλιόνε μέχρι να λιώσει και να γίνει λείο. Αφήστε το στην άκρη. Πλύντε και σκουπίστε τα χτυπητήρια.

Για τη μαρέγκα:
Βάλτε πάλι το κατσαρολάκι με το νερό στη φωτιά και αφήστε το νερό να σιγοβράζει. Ίσως να χρειαστεί να προσθέσετε κι άλλο νερό. 
Σε ένα μεγάλο μεταλλικό μπολ πάνω από το νερό που σιγοβράζει ρίξτε τα ασπράδια, το υπόλοιπο 1/4 της κούπας (60 mL) ζάχαρη και το κρεμόριο συν μια πρέζα αλάτι. Με το ηλεκτρικό μίξερ χειρός χτυπήστε σε μέτρια ταχύτητα, ξύνοντας κατά διαστήματα τα πλαϊνά του μπολ με μια καθαρή πυρίμαχη σπάτουλα, μέχρι να γίνει το μείγμα ελαφρύ, αφράτο και γυαλιστερό, περίπου 3 λεπτά. Βγάλτε το μπολ από το κατσαρολάκι και συνεχίστε το χτύπημα μέχρι να γίνει η μαρέγκα πολύ πηχτή και φουσκωτή, περίπου άλλα 2 λεπτά.

Χρησιμοποιήστε τη σπάτουλα για να διπλώσετε το ζαμπαλιόνε μέσα στη μαρέγκα. Βγάλτε τη σαντιγί από το ψυγείο και διπλώστε την στο μείγμα μέχρι να εξαφανιστούν οι γραμμές. Προσθέστε και χτυπήστε το μπράντι ή το λικέρ καφέ, αν θέλετε.

Απλώστε το μείγμα στην προετοιμασμένη φόρμα. Λειάνετε το πάνω μέρος με μια σπάτουλα, αφαιρώντας ό,τι εξέχει ώστε να σχηματιστεί μια επίπεδη επιφάνεια. Τυλίξτε τη μεμβράνη που εξέχει από πάνω για να καλύψετε τη φόρμα. Βάλτε την στην κατάψυξη για τουλάχιστον 6 ώρες και μέχρι 3 μέρες.

Ξετυλίξτε τη μεμβράνη από το πάνω μέρος της φόρμας. Αναποδογυρίστε τη φόρμα σε μια πλάκα κοπής ή μια πιατέλα σερβιρίσματος. Σηκώστε τη φόρμα, κρατώντας τη μεμβράνη που εξέχει από τη μία πλευρά και μετά από την άλλη. Τραβήξτε την πλαστική μεμβράνη. Αν το σεμιφρέντο φαίνεται ζαρωμένο από τη μεμβράνη, ζεστάνετε ένα μακρύ μαχαίρι ή μια μικρή σπάτουλα με ζεστό τρεχούμενο νερό, σκουπίστε τη λεπίδα και περάστε την από την επιφάνεια για να τη λειάνετε.

Για το σερβίρισμα, κόψτε το σεμιφρέντο σε φέτες 2,5 εκ. και γαρνίρετε με φουντούκια.