• Σύνδεση

ΣΟΛΟΜΟΣ ΚΡΟΥΝΤΟ ΜΕ ΨΗΤΟ ΑΒΟΚΑΝΤΟ ΚΑΙ ΛΕΜΟΝΙ

Το κρούντο είναι σαν σασίμι σολομού, αλλά με μυρωδικά και ξύσμα λεμονιού. Ψύξτε τα αβοκάντο, για να μη λιώσουν στο ψήσιμο.

Για 6 άτομα, ως ορεκτικό

Υλικά
220 γρ. φιλέτο σολομού για σούσι, χωρίς την πέτσα
Ξύσμα 2 λεμονιών, συν 1 λεμόνι για ψήσιμο
2 κλαράκι φρέσκιας ρίγανης, με τα φύλλα χοντροκομμένα
1 κουταλιά της σούπας  (30 mL) καλής ποιότητας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και λίγο παραπάνω για ράντισμα
2 ώριμα αβοκάντο, κρύα
1 κουταλάκι του γλυκού (5 mL) αλεσμένη αποξηραμένη πιπεριά τσιπότλε ή νιφάδες αποξηραμένης τσιπότλε
Άνθος αλατιού, για το τελείωμα

Οδηγίες
Τοποθετήστε το σολομό σε ένα καλυμμένο μη αντιδραστικό σκεύος. Πασπαλίστε ομοιόμορφα με το ξύσμα λεμονιά και την ψιλοκομμένη ρίγανη και ραντίστε με 1 κουταλιά της σούπας (15 mL) ελαιόλαδο. Καλύψτε το σκεύος και αφήστε το στο ψυγείο να μαριναριστεί για 2 ώρες.

Όταν είστε έτοιμοι να σερβίρετε, προθερμάνετε την ψησταριά σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Κόψτε τα αβοκάντο στη μέση, αφήστε τη φλούδα και πετάξτε τα κουκούτσια. Ραντίστε με ελαιόλαδο και ρίξτε αλάτι και φρεσκοαλεσμένο πιπέρι. Κόψτε το λεμόνι σε σφήνες και ραντίστε με ελαιόλαδο.

Καθαρίστε και λαδώστε τη σχάρα για να μην κολλήσει. Τοποθετήστε τις σφήνες λεμονιού και τα αβοκάντο (με τη σάρκα προς τα κάτω) στην ψησταριά και ψήστε μέχρι να καψαλιστούν, περίπου 1 λεπτό. Βγάλτε τα από τη φωτιά.

Κόψτε το σολομό σε φέτες 6 χιλ. και βάλτε τον σε πιατέλα σερβιρίσματος. Με προσοχή ξεφλουδίστε τα αβοκάντο ή αφαιρέστε τη σάρκα. Κόψτε το σε φέτες περίπου 6 χιλ. Σερβίρετε με το σολομό μαζί με τις ψημένες σφήνες λεμονιού.

Ραντίστε με ελαιόλαδο και πασπαλίστε με τις νιφάδες τσιπότλε και τον άνθο αλατιού.