• Σύνδεση

ΣΟΥΠΑ ΦΑΣΟΛΙΩΝ

Αυτή η κλασική τοσκανέζικη σούπα είναι πλούσια και πηχτή και ταιριάζει με τραγανό ψωμί και δυνατό κόκκινο κρασί (ιταλικό, φυσικά). Το μυστικό για μια πλούσια, νόστιμη ιταλική σούπα είναι η φλούδα παρμεζάνας, που δίνει μια γλυκιά και αλμυρή γεύση στο ζωμό. Γι’ αυτό κρατήστε τις φλούδες παρμεζάνας για τις σούπες, τις σάλτσες και τα ραγού σας. Αν βιάζεστε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φασόλια κονσέρβας για να μη χρειαστεί να τα μουλιάσετε αποβραδίς. 

Για 8 καλές μερίδες

Υλικά
450 γρ. ξηρά λευκά φασόλια (περίπου 2 1/4 κούπες/560 mL), όπως Καναδά, κανελίνι ή νέιβι
8 φέτες πανσέτα (φέτες 3 χιλ.)
2 ισπανικά κρεμμύδια, κομμένα σε κυβάκια
2 κουταλιές της σούπας (30 mL) έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
4 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
5 κούπες (1,25 λίτρα) ζωμός κότας
1 κομμάτι φλούδας παρμεζάνας, 8 x 5 εκ.
2 κουταλάκια του γλυκού (10 mL) αλάτι κοσέρ
1/2 κουταλάκι του γλυκού (2,5 mL) μαύρο πιπέρι
1 φύλλο δάφνης
2 κουταλάκια του γλυκού (10 mL) ψιλοκομμένο φρέσκο δενδρολίβανο 
6 καρότα, κομμένα στη μέση κατά μήκος και τεμαχισμένα κατά πλάτος σε κομμάτια 1 εκ.
310 γρ. καπνιστό ιταλικό λουκάνικο (κατά προτίμηση σοπρεσάτα), κομμένο σε κομμάτια 1 εκ. x 6 χιλ.
450 γρ. λαχανίδα, χωρίς τα κοτσάνια, με τα φύλλα χοντροκομμένα
1 κούπα (250 mL) τριμμένη παρμεζάνα, για γαρνιτούρα
2 κουταλιές της σούπας (30 mL) έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Οδηγίες
Βάλτε τα ξηρά φασόλια σε ένα μπολ και ξεπλύνετε μερικές φορές. Καλύψτε τα με κρύο νερό και αφήστε τα να μουλιάσουν τη νύχτα.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 160 βαθμούς.

Απλώστε χαρτοπετσέτες σε μια μεγάλη πιατέλα. Τοποθετήστε την πανσέτα σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί και ψήστε την μέχρι να πάρει χρώμα και να γίνει τραγανή, περίπου 5 λεπτά. Στραγγίξτε την και αφήστε την να κρυώσει.

Ξεπλύνετε και στραγγίξτε τα φασόλια σε ένα σουρωτήρι και αφήστε τα στην άκρη. Σε μια κατσαρόλα 8 λίτρων τσιγαρίστε τα κρεμμύδια στο ελαιόλαδο σε μέτρια προς σιγανή φωτιά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 5 λεπτά. Προσθέστε το σκόρδο και τσιγαρίστε ανακατεύοντας για 1 λεπτό.

Προσθέστε τα φασόλια στην κατσαρόλα. Προσθέστε 2 κούπες (500 mL) νερό και το ζωμό κότας, τη φλούδα παρμεζάνας, το αλάτι, το πιπέρι, τη δάφνη και το δενδρολίβανο. Βράστε για μέτρια προς δυνατή φωτιά και μετά χαμηλώστε τη φωτιά. Αφήστε τα φασόλια να βράσουν με την κατσαρόλα ξεσκέπαστη, μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 40 λεπτά.

Ρίξτε τα καρότα και σιγοβράστε για 10 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν λίγο. Προσθέστε το κομμένο λουκάνικο, τη λαχανίδα και 4-5 κούπες νερό. Σιγοβράστε χωρίς καπάκι, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να μαλακώσει η λαχανίδα, περίπου 4 λεπτά.
Δοκιμάστε τη σούπα και προσθέστε αλάτι και φρεσκοαλεσμένο πιπέρι. Σερβίρετε σε μπολ και προσθέστε από πάνω την πανσέτα και παρμεζάνα.