• Σύνδεση

ΣΟΥΠΑ ΜΕ ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ


Αυτή η σούπα με θαλασσικά (καθουέλα ντε μαρίσκος) σερβίρεται με οικογενειακή σαλάτα και άφθονο φρέσκο τραγανό ψωμί. Το κρεμμύδι, το σκόρδο και το καρότο παρέχουν μια παραδοσιακή αρωματική βάση, ενώ οι κόκκινες και κίτρινες πιπεριές δίνουν χρώμα και γλυκιά γεύση. Ο ζωμός αρωματίζεται από το ζουμί στρειδιών, το λευκό κρασί και το γάλα καρύδας. Μόλις ανοίξουν τα στρείδια και τα μύδια, το ζουμί τους δίνουν ακόμη περισσότερη θαλασσινή γεύση στο ζωμό.

Για 4 με 6 άτομα

Υλικά

1 κουταλιά της σούπας (15 mL) έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας (15 mL) βούτυρο
1 κούπα (250 mL) ψιλοκομμένο ισπανικό κρεμμύδι
1/2 κούπα (125 mL) κίτρινη πιπεριά, κομμένη σε μέτρια κυβάκια
1/2 κούπα (125 mL) κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε μέτρια κυβάκια
1 κούπα (250 mL) καρότα, κομμένα σε κυβάκια
2 κουταλάκια του γλυκού (10 mL) ψιλοκομμένο σκόρδο
1 1/2 κούπα (375 mL) ελαφρύ γάλα καρύδας
1 κούπα (250 mL) ζουμί στρειδιών, εμφιαλωμένο ή κονσέρβα
1/2 κούπα (125 mL) λευκό κρασί, κατά προτίμηση σοβινιόν μπλανκ
1 κουταλιά της σούπας (15 mL) τοματοπολτός
1/2 κουταλάκι του γλυκού (2,5 mL) ισπανική πάπρικα
1 κούπα (250 mL) κρέμα γάλακτος (προαιρετικά)
900 γρ. γαρίδες (21/25), αποφλοιωμένες, χωρίς τη φλέβα, με τις ουρές
450 γρ. φρέσκα μύδια, ξυσμένα, χωρίς τα γένια
12 στρείδια, ξυσμένα
2 μικρά καλαμάρια, κομμένα σε ροδέλες 6 χιλ., με τα πλοκάμια
2 κουταλιές της σούπας (30 mL) φρεσκοκομμένο κόλιανδρο, για γαρνίρισμα
2 κουταλιές της σούπας (30 mL) φρεσκοκομμένος πλατύφυλλος μαϊντανός,  για γαρνίρισμα
1 φρατζόλα τραγανό χωριάτικο ψωμί, για το σερβίρισμα
Σφήνες λεμονιού, για το σερβίρισμα

Οδηγίες

Σε μια μεγάλη σοτέζα σε μέτρια φωτιά λιώστε το βούτυρο στο ελαιόλαδο. Προσθέστε τα κρεμμύδια, τις πιπεριές, τα καρότα και το σκόρδο και σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν ημιδιάφανα τα κρεμμύδια, περίπου 5 λεπτά. Ανακατεύετε κατά διαστήματα, προσέχοντας να μη μαυρίσουν τα λαχανικά. Καρυκεύστε με αλάτι και φρεσκοαλεσμένο πιπέρι.

Προσθέστε το γάλα καρύδας, το ζουμί στρειδιών, το κρασί, τον τοματοπολτό και την πάπρικα. Δυναμώστε τη φωτιά σε μέτρια προς δυνατή και σιγοβράστε 10 λεπτά, χωρίς το καπάκι. Καρυκεύστε με αλάτι και φρεσκοαλεσμένο πιπέρι. Προσθέστε την κρέμα, αν θέλετε.
Προσθέστε τα 4 είδη θαλασσιών και καλύψτε τη σοτέζα. Χαμηλώστε τη φωτιά σε μέτρια και βράστε μέχρι να ανοίξουν τα μύδια και τα στρείδια και να πάρουν ροζ χρώμα οι γαρίδες, άλλα 2 λεπτά.

Βγάλτε τη σοτέζα από τη φωτιά και πετάξτε τυχόν κελύφη που δεν άνοιξαν. Σερβίρετε σε μπολ και γαρνίρετε με το κόλιανδρο και το μαϊντανό. Σερβίρετε τη σούπα ζεστή με άφθονο τραγανό ζεστό ψωμί και σφήνες λεμονιού.