• Σύνδεση

ΤΑϊΛΑΝΔΕΖΙΚΕΣ ΓΑΡΙΔΟΚΡΟΚΕΤΕΣ

Η ταϊλανδέζικη απάντηση στις καβουροκροκέτες, με πικάντικη και αρωματική πάστα κόκκινου κάρι. To  ιαπωνικό πάνκο (πωλείται ευρέως) είναι πιο ελαφρύ και τραγανό από την κλασική γαλέτα. Αυτές οι κροκέτες ταιριάζουν τέλεια με το γλυκόξινο ντιπ και την αγγουροσαλάτα.

Υλικά

Για 6 με 8 γαριδοκροκέτες (για 3 με 4 άτομα ως ορεκτικό)

285 γρ. γαρίδες, αποφλοιωμένες, χωρίς τη φλέβα
2 κουταλιές της σούπας (30 mL) ταϊλανδέζικη πάστα κόκκινου κάρι (αγορασμένη)
1 κρόκος μεγάλου αβγού
6 μακριά κινέζικα φασόλια (ή 12 απλά πράσινα φασόλια), κομμένα σε κομμάτια 3 χιλ.
1 κουταλάκι του γλυκού (5 mL) ψιλοκομμένο γκαλανγκάλ, με τη φλούδα
3 φύλλα λάιμ, χωρίς την κεντρική φλέβα, ψιλοκομμένα 
1 κούπα (250 mL) πάνκο
Φυτικό λάδι για τηγάνισμα, περίπου 2 κούπες (500 mL)
1/4 της κούπας (60 mL) ψιλοκομμένα φιστίκια, για γαρνίρισμα
Φρέσκα κλαράκια κόλιανδρο, για γαρνίρισμα

Οδηγίες 

Ψιλοκόψτε τις γαρίδες, είτε με μαχαίρι είτε με πολυκόφτη. Μεταφέρετε σε ένα μεγάλο μπολ. Ρίξτε μέσα την πάστα κάρι, τον κρόκο, τα πράσινα φασόλια, το γκαλανγκάλ και τα φύλλα λάιμ και αναμείξτε.

Έχετε έτοιμο ένα ταψί για τις κροκέτες και βάλτε το πάνκο σε ένα πιάτο. Σχηματίστε 6 με 8 γαριδοκροκέτες παίρνοντας μια κουταλιά από το μείγμα και συμπιέζοντάς το. Βουτήξτε τις κροκέτες στο πάνκο για να καλυφθούν καλά και βάλτε τες στο ταψί. Επαναλάβετε με το υπόλοιπο μείγμα.

Βάλτε χαρτοπετσέτες σε ένα ταψί ή μια μεγάλη πιατέλα. Ζεστάνετε το λάδι σε ένα γουόκ ή ένα σκεύος με βαρύ πάτο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να φτάσει το λάδι στους 160 με 180 βαθμούς. Τηγανίστε τις κροκέτες, λίγες τη φορά, μέχρι να πάρουν χρώμα και να γίνουν τραγανές, περίπου 2 με 3 λεπτά. Βγάλτε τις κροκέτες με τρυπητή κουτάλα και στραγγίξτε τες στις χαρτοπετσέτες.

Σερβίρετε πασπαλισμένες με φιστίκια και κλαράκια κόλιανδρου.