• Σύνδεση

ΤΑΡΑΛΙ

Είναι σαν τραγανά μικρά πρέτσελ ή μίνι ιταλικά μπέιγκελ. Βουτήξτε τα ταράλι σε κόκκινο κρασί – ιταλικό, φυσικά – καθώς χαλαρώνετε στην αυλή με φίλους. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε φιογκάκια. Κρατάνε βδομάδες, οπότε μπορείτε να φτιάξετε περισσότερα.
Για 2 ντουζίνες ταράλι

Υλικά
2 1/2 κουταλάκια του γλυκού (12,5 mL) μαραθόσποροι, χωρισμένοι
2 1/2 κουταλάκια του γλυκού (12,5 mL) ενεργή ξηρή μαγιά
1 κούπα (250 mL) ξηρό λευκό κρασί, κατά προτίμηση σοβινιόν μπλαν
1/4 της κούπας (60 mL) έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού (5 mL) αλάτι κοσέρ
Περίπου 2 κούπες (500 mL) αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή περισσότερο, αν χρειαστεί
1 μεγάλο αβγό για άλειμμα
Τραγανό αλάτι για το τελείωμα

Οδηγίες
Θα χρειαστείτε σπασμένους και αλεσμένους μαραθόσπορους για αυτή τη συνταγή. Σπάστε 1 ½ κουταλάκια του γλυκού (7,5 mL) των σπόρων με ένα βαρύ πλάστη ή πιέζοντάς τους με τον πάτο ενός μικρού τηγανιού από χυτοσίδηρο. Αλέστε 1 κουταλάκι του γλυκού (5 mL) με ένα μικρό μύλο μπαχαρικών ή καφέ, μέχρι να γίνουν λεπτή σκόνη.

Σε μέτριο τηγάνι ζεστάνετε το κρασί μέχρι να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου, περίπου 43 βαθμοί. Βάλτε τη μαγιά σε ένα μεγάλο μπολ και ρίξτε μέσα το κρασί. Αφήστε το μείγμα να καθίσει, μέχρι να αφρίσει λίγο, περίπου 10 λεπτά. Ρίξτε το ελαιόλαδο, αλάτι και τους σπασμένους και αλεσμένους μαραθόσπορους.

Προσθέστε όσο αλεύρι χρειάζεται μέχρι να δημιουργηθεί μια ελαφρώς κολλώδης ζύμη. Αδειάστε την σε μια καθαρή επιφάνεια εργασίας. (Κανονικά δε χρειάζεται να προσθέσετε αλεύρι στην επιφάνεια, λόγω του ελαιόλαδου στη ζύμη, αλλά κάντε το αν κολλάει.) Ζυμώστε μέχρι να γίνει λεία, προσθέτοντας αλεύρι αν χρειαστεί, περίπου 5 λεπτά. Αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί στην επιφάνεια 10 λεπτά με μια βρεγμένη πετσέτα. Μετά ζυμώστε ξανά μέχρι να γίνει η ζύμη λεία και ελαστική, περίπου 7 λεπτά. (Με το ζύμωμα σχηματίζεται αρκετή γλουτένη για τα ταράλι.)

Τοποθετήστε τη ζύμη σε ένα ελαφρώς λαδωμένο μπολ και μετά αναποδογυρίστε τη ζύμη για να την αλείψετε ελαφρώς με λάδι. Καλύψτε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και αφήστε τη ζύμη σε ζεστό μέρος να φουσκώσει, χωρίς όμως να διπλασιαστεί, περίπου 30 λεπτά, ανάλογα με τη ζύμη και τη θερμοκρασία.

Κόψτε ένα κομμάτι ζύμης σε μέγεθος καρυδιού και πλάστε το ανάμεσα στις παλάμες και στα δάχτυλά σας μέχρι να σχηματιστεί ένα σχοινί σε πάχος μολυβιού. Συνεχίστε με την υπόλοιπη ζύμη, καλύπτοντας τα σχοινιά με πετσέτα καθώς τα φτιάχνετε.
Έχετε έτοιμο ένα ελαφρώς λαδωμένο ταψί. Κόψτε κάθε σχοινί κομμάτια 10 εκ. και σχηματίστε δαχτυλίδια διαμέτρου 5 εκ. Ενώστε καλά τις άκρες για να μη χωριστούν κατά το ψήσιμο. Βάλτε τα δαχτυλίδια στο ταψί, καλύψτε τα με μια καθαρή πετσέτα και αφήστε τα να φουσκώσουν λίγο, περίπου 1 ώρα. 

Όταν περάσει η ώρα, προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Απλώστε αντικολλητικό χαρτί σε 2 ταψιά και χαρτοπετσέτες σε ένα τρίτο ταψί.

Γεμίστε ένα πλατύ τηγάνι ή μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό ως τη μέση και βράστε το. Ρίξτε περίπου 7 ταράλι στο βραστό νερό. Είτε θα βουλιάξουν είτε θα επιπλεύσουν. Αν βουλιάξουν περιμένετε να ανέβουν στην επιφάνεια και μετά αναποδογυρίστε τα και βράστε για 1 λεπτό. Αν  επιπλέουν, βράστε τα για 1 λεπτό από κάθε πλευρά.

Αφαιρέστε τα ταράλι με τρυπητή κουτάλα, στραγγίξτε τα στις χαρτοπετσέτες και αφήστε τα να κρυώσουν λίγο. Μεταφέρετέ τα στα ταψιά με το αντικολλητικό χαρτί.

Για το άλειμμα, χτυπήστε σε ένα μικρό μπολ το αβγό με 2 κουταλάκια του γλυκού (10 mL) νερό. Με ένα πινέλο ζαχαροπλαστικής, αλείψτε ελαφρώς τα ταράλι με το άλειμμα και μετά πασπαλίστε τα με αλάτι.
Ψήστε τα μέχρι να γίνουν τραγανά και να πάρουν χρώμα, περίπου 7 λεπτά. Αφήστε τα να κρυώσουν και σερβίρετε.