• Σύνδεση

ΤΕΜΠΟΥΡΑ

Οι Ιάπωνες ξέρουν πώς να φτιάχνουν ελαφριά τηγανιτά φαγητά. Το μυστικό για να φτιάξετε καλό κουρκούτι για τεμπούρα είναι να χρησιμοποιήσετε κρύο ανθρακούχο νερό και να αφήσετε το κουρκούτι ελαφρώς σβολιασμένο. Το σίσο, ένα ιαπωνικό μυρωδικό που ανήκει στην οικογένεια της μέντας, έχει περισσότερο γεύση βασιλικού. Θα το βρείτε, φρέσκο ή κατεψυγμένο, στις περισσότερες ασιατικές αγορές. Αν δεν μπορείτε να βρείτε μανιτάρια σιμέτζι, δοκιμάστε ενόκι. Μάλιστα, μπορείτε να δοκιμάσετε διάφορα λαχανικά (δείτε τη σημείωση). Να θυμάστε ότι δεν πρέπει να παραγεμίσετε το γουόκ, γιατί θα μειωθεί η θερμοκρασία του λαδιού και το τεμπούρα θα λασπώσει.

Για 4 με 6 άτομα

Υλικά
Ντιπ
1 κούπα (250 mL) ζωμός ντάσι (δείτε τη συμβουλή εδώ)
1/4 κούπα (60 mL) χαμηλή σε νάτριο σος σόγιας
1/4 κούπα (60 mL) μίριν (ιαπωνικό κρασί για μαγείρεμα)
1 κουταλιά της σούπας (15 mL) σάκε

Για το κουρκούτι
1 κούπα (250 mL) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του τσαγιού (5 mL) αλάτι κοσέρ 
1 μεγάλο αβγό
1 κουταλιά της σούπας (15 mL) φυτικό λάδι
1 κούπα (250 mL) κρύο ανθρακούχο νερό
1/2 κούπα (125 mL) παγωμένο νερό με πάγο

Για το τεμπούρα
Κορν φλάουρ, για πασπάλισμα
Φυτικό λάδι για βαθύ τηγάνισμα, περίπου 4 κούπες  (1 λίτρο)
10 γαρίδες (21/25), αποφλοιωμένες και χωρίς τη φλέβα της ράχης, με τις ουρές
1 μεγάλο καρότο, αποφλοιωμένο και κομμένο διαγώνια σε φέτες 6 χιλ.
1 ιαπωνική μελιτζάνα, κομμένη σε φέτες 1 εκ.
10 γλυκομπίζελα, ολόκληρα
8-9 φύλλα σίσο
10 φρέσκα μανιτάρια σιτάκε, χωρίς τα κοτσάνια
1 τσαμπί μανιτάρια σιμέτζι, χωρισμένα σε μικρά τσαμπιά

Οδηγίες
Για το ντιπ, βράστε το ντάσι σε ένα μικρό κατσαρολάκι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέστε τη σος σόγιας, το μίριν και το σάκε, χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε για μερικά λεπτά. Βγάλτε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και κρατήστε το ζεστό.
Ετοιμάστε το κουρκούτι. Κοσκινίστε το αλεύρι με το αλάτι σε ένα μικρό μπολ. Σε ένα μέτριο μπολ χτυπήστε το αβγό με το φυτικό λάδι χρησιμοποιώντας ξυλάκια. Μετά προσθέστε το ανθρακούχο νερό και το παγωμένο νερό με τον πάγο. Ρίξτε όλο το αλεύρι με τη μία και ανακατέψτε λίγο, ίσα ίσα μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Το κουρκούτι πρέπει να βγει σβολιασμένο και ελαφρώς πιο αραιό από το μείγμα για τηγανίτες.

Απλώστε χαρτοπετσέτες σε ένα πιάτο και γεμίστε ένα μπολ με κορν φλάουρ. Σε ένα γουόκ ή σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο ζεστάνετε λάδι ως τους 163 βαθμούς σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.

Κρατώντας τις γαρίδες από την ουρά, πασπαλίστε τες και τινάξτε το περίσσιο κορν φλάουρ. Μετά βουτήξτε τες στο κουρκούτι και τινάξτε πάλι. Ρίξτε τες αμέσως στο καυτό λάδι. Κάντε το ίδιο για όλες τις γαρίδες. Τηγανίστε τες μέχρι να γίνουν τραγανές και να πάρουν χρώμα, 1 με 2 λεπτά. Βγάλτε τις γαρίδες από το λάδι με ξυλάκια ή τρυπητή κουτάλα και στραγγίξτε στις χαρτοπετσέτες.

Κάντε το ίδιο με τα λαχανικά. Πασπαλίστε τα με κορν φλάουρ και βουτήξτε τα στο κουρκούτι, αλλά με ξυλάκια αυτή τη φορά. Τηγανίστε τα μέχρι να πάρουν χρώμα και να γίνουν τραγανά.
Σερβίρετε αμέσως με το ντιπ.

Σημείωση: Δοκιμάστε επίσης να φτιάξετε τεμπούρα με πιπεριές, μανιτάρια ενόκι, κολοκυθάκια, μπρόκολο, νταϊκόν και φρέσκα κρεμμυδάκια.