• Σύνδεση

ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ ΓΑΡΙΔΕΣ ΣΕ ΣΑΛΤΣΑ ΤΑΜΑΡΙΝΘΟΥ

Ο ταμάρινθος είναι ένας ξινός καρπός που συναντάται στην Ταϊλάνδη και σε άλλες ασιατικές χώρες. Είναι σημαντικός στην ταϊλανδέζικη κουζίνα, καθώς εξισορροπεί το γλυκό με το καυτερό και το αλμυρό. Πολτός και πάστα ταμάρινθου πωλούνται σε ασιατικές αγορές και πολλά μεγάλα σούπερ μάρκετ. Αυτό το πιάτο θέλει μεγάλες γαρίδες που τηγανίζονται μερικά λεπτά χωρίς κουρκούτι. Οι μεγάλες γαρίδες διατηρούνται σε λάδι και αποκτούν ωραίο χρώμα και τραγανή υφή. Επίσης, το τηγανιτό σκόρδο αποτελεί συνηθισμένη γαρνιτούρα στην ταϊλανδέζικη κουζίνα και είναι τόσο νόστιμο που μπορεί να θελήσετε να το βάλετε ακόμη στα δημητριακά σας το πρωί!


Σάλτσα ταμάρινθου
3 κουταλιές της σούπας (45 mL) πάστα ταμάρινθου
3 κουταλιές της σούπας (45 mL) ζάχαρη κοκοφοίνικα (ψιλοκομμένη, χτυπημένη στο γουδί ή τριμμένη) ή κρυσταλλική ζάχαρη 
5 κόκκινες και πράσινες ταϊλανδέζικες πιπεριές, χωρίς τους σπόρους, ψιλοκομμένες
1 1/2 κουταλάκι του γλυκού (7,5 mL) σριράτσα ή άλλη καυτερή σος
1 1/2 κουταλάκι του γλυκού (7,5 mL) σος ψαριού
1 κουταλάκι του γλυκού  (5 mL) σος στρειδιών
2 κουταλιές της σούπας (30 mL) νερό

Για τις γαρίδες
Φυτικό λάδι για βαθύ τηγάνισμα, περίπου 3 κούπες  (750 mL)
12 μεγάλες γαρίδες (10/12), αποφλοιωμένες, χωρίς τη φλέβα
2 κουταλιές της σούπας (30 mL) τηγανισμένο σκόρδο (δείτε τη συμβουλή εδώ)
10 αποξηραμένες κόκκινες πιπεριές τσίλι, συνθλιμμένες 

Οδηγίες
Για τη σάλτσα ταμάρινθου, αναμείξτε όλα τα υλικά σε ένα μικρό κατσαρολάκι. Βράστε, ανακατεύοντας, σε μέτρια φωτιά, για 3 με 4 λεπτά ή μέχρι να γίνει κολλώδες το μείγμα. Βγάλτε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και αφήστε το στην άκρη.

Βάλτε χαρτοπετσέτες σε μια μεγάλη πιατέλα. Σε ένα γουόκ ή σκεύος με βαρύ πάτο ζεστάνετε το λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ως τους 177 βαθμούς. Στεγνώστε τις γαρίδες με τις χαρτοπετσέτες.

Τηγανίστε τις γαρίδες 2 με 3 λεπτά ή μέχρι να γίνουν. Βγάλτε τες με τρυπητή κουτάλα και στραγγίξτε τες στις χαρτοπετσέτες. 
Ζεστάνετε τη σάλτσα ταμάρινθου, προσθέστε τις γαρίδες και ανακατέψτε. Σερβίρετε με το τηγανιτό σκόρδο και τις αποξηραμένες πιπεριές τσίλι.