• Σύνδεση

ΤΗΓΑΝΗΤΗ ΠΕΣΤΡΟΦΑ

Υπάρχουν πολλά βαθιά, καθαρά ποτάμια και λίμνες στην Αργεντινή, άρα και πολλές πέστροφες. Η πέστροφα πάει με λεμόνι, φουντούκια και βούτυρο. Αυτή είναι μια γρήγορη συνταγή για τις καθημερινές και συνοδεύεται με μια ωραία σαλάτα και τραγανό ψωμί. Επίσης, η πέστροφα παραμένει σχετικά φτηνή. Το εξωτερικό της πέστροφας  μπορεί να είναι καφέ ή διάστικτο και η σάρκα έχει ένα υπέροχο πορτοκαλί χρώμα – είναι ένα πολύ όμορφο γεύμα.

Για 4 άτομα

Υλικά

1/2 κούπα (125 mL) ανάλατο βούτυρο (1 μπάρα), για το καστανό βούτυρο
1 με 2 κουταλιές της σούπας (15–30 mL) φρέσκο χυμό λεμονιού
450 γρ. φιλέτα πέστροφας, χωρίς την πέτσα και τα λέπια, ολόκληρα ή χωρισμένα σε 4 κομμάτια
1 κουταλιά της σούπας (15 mL) βούτυρο, για την πέστροφα
1 κουταλιά της σούπας (15 mL) ελαιόλαδο ή φυτικό λάδι
1/2 κούπα (125 mL) ψιλοκομμένος φρέσκος μαϊντανός
1/2 κούπα (125 mL) χοντροκομμένα καβουρντισμένα φουντούκια (δείτε παρακάτω)
Σφήνες λεμονιού

Οδηγίες

Ξεκινήστε φτιάχνοντας το καστανό βούτυρο. Βάλτε τη 1/2 κούπα (125 mL) βούτυρο σε ένα βαρύ κατσαρολάκι με ανοιχτόχρωμα πάτο, ώστε να ελέγχετε το χρώμα. Σε χαμηλή φωτιά λιώστε το βούτυρο και βράστε, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να πάρουν χρώμα και να μυρίσουν τα στέρεα κομμάτια στον πάτο. Αυτό θα πάρει περίπου 6 με 7 λεπτά.
Βγάλτε το κατσαρολάκι από τη φωτιά, ξαφρίστε και πετάξτε τον αφρό. Ρίξτε το χυμό λεμονιού και αφήστε το στην άκρη. Κρατήστε το ζεστό.

Καρυκεύστε την πέστροφα με αλάτι και φρεσκοαλεσμένο πιπέρι. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεστάνετε 1 κουταλιά της σούπας (15 mL) βούτυρο και λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέστε την πέστροφα, με την πέτσα προς τα κάτω, και τηγανίστε μέχρι να πάρουν χρώμα οι άκρες και να γίνουν τραγανές, περίπου 2 λεπτά. Γυρίστε τα φιλέτα με μεταλλική σπάτουλα και τηγανίστε άλλα 2 λεπτά περίπου, ανάλογα με το πάχος του ψαριού και το γούστο σας.

Για να ελέγξετε αν έχουν γίνει, ξύστε τη σάρκα με την άκρη ενός μικρού μαχαιριού. Θα πρέπει να είναι γυαλιστερή στο κέντρο και λίγο ροζ. (Ή τηγανίστε κι άλλο, αν θέλετε. Να θυμάστε όμως ότι τα ψάρια συνεχίζουν να ψήνονται ακόμη και όταν τα βγάλετε από τη φωτιά.)
Μεταφέρετε την πέστροφα σε πιάτα σερβιρίσματος. Ραντίστε κάθε φιλέτο με μια μικρή κουταλιά ζεστό καστανό βούτυρο. Γαρνίρετε με το μαϊντανό και τα φουντούκια και σερβίρετε με τις σφήνες λεμονιού.

Πώς καβουρντίζουμε και ξεφλουδίζουμε φουντούκια

Βάλτε τα φουντούκια σε ένα ταψί στο φούρνο στους 160 βαθμούς μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα, να βγάλουν το άρωμά τους και να αρχίσει να σκάει η φλούδα τους. Αδειάστε τα φουντούκια σε μια ελαφρώς μουσκεμένη πετσέτα. Τυλίξτε τα καλά για 5 λεπτά και μετά τρίψτε τα, ενώ παραμένουν τυλιγμένα με την πετσέτα. Μεγάλο μέρος της φλούδας θα ξεκολλήσει και μπορεί να αφαιρεθεί.