• Σύνδεση

ΤΗΓΑΝΗΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΤΑΤΣΟΥΤΑ


 Αυτή η συνταγή είναι παρόμοια με τις φτερούγες κοτόπουλου, αλλά χωρίς τα κόκαλα. Όσο δημοφιλές κι αν είναι το στήθος κοτόπουλου, πιστεύουμε ότι τα μπούτια είναι αρκετά πιο τρυφερά και νόστιμα. Το σάκε και η σος σόγιας το κάνουν ζουμερό και το πατατάλευρο δίνει σε κάθε μπουκιά ελαφριά, τραγανή υφή.

Για 4 άτομα, ως ορεκτικό

Υλικά

1 μέτριο κολοκυθάκι
570 γρ. μπούτια κοτόπουλου, με την πέτσα, χωρίς τα κόκαλα
1 1/2 κουταλάκι του γλυκού (7,5 mL) αλάτι κοσέρ 
3 κουταλιές της σούπας (45 mL) σάκε
1/4 της κούπας (60 mL) χαμηλή σε νάτριο σος σόγιας 
1 κούπα (250 mL) πατατάλευρο
Φυτικό λάδι για τηγάνισμα, περίπου 4 κούπες (1 λίτρο)
Σφήνες λεμονιού, για γαρνίρισμα 

Οδηγίες

Κόψτε τις άκρες από το κολοκυθάκι. Κόψτε το κατά πλάτος και αφαιρέστε τους σπόρους. Κόψτε το κολοκυθάκι σε λεπτές φέτες και βάλτε τες σε ένα πιάτο με χαρτοπετσέτες για να στραγγίξουν λίγο. Αφήστε τες στην άκρη.
Κόψτε το κοτόπουλο σε μπουκίτσες, κόντρα στις ίνες για να γίνει πιο τρυφερό. Μεταφέρετε σε ένα μέτριο μπολ, προσθέστε το αλάτι και απλώστε το με τα χέρια σας. Προσθέστε σάκε και αλείψτε το κοτόπουλο. Αφήστε το στην άκρη.
Βάλτε τη σος σόγιας και το πατατάλευρο σε δύο ξεχωριστά μπολ.
Πρώτα τηγανίστε τα τσιπ κολοκυθιού. Σε ένα τηγάνι με βαρύ πάτο ή ένα γουόκ ζεστάνετε το λάδι ως τους 180 βαθμούς σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Βάλτε χαρτοπετσέτες σε ένα ταψί, για να στραγγίξετε το κολοκύθι και το κοτόπουλο.
Προσθέστε το κολοκύθι και τηγανίστε μέχρι να πάρει χρώμα και να γίνει τραγανό (δε θέλει πολλή ώρα). Βγάλτε τα τσιπ με τρυπητή κουτάλα και στραγγίξτε στις χαρτοπετσέτες. Πασπαλίστε με αλάτι και φρεσκοαλεσμένο πιπέρι.
Χαμηλώστε τη φωτιά στους 170 βαθμούς. Βουτήξτε τις μπουκιές κοτόπουλου με ξυλάκια στη σος σόγιας και μετά βάλτε τες στο πατατάλευρο. Σε 2 ή περισσότερες παρτίδες τηγανίστε το κοτόπουλο. Προσέξτε να μην παραγεμίσετε το τηγάνι. Τηγανίστε, γυρνώντας κατά διαστήματα το κοτόπουλο με ξυλάκια, 5-6 λεπτά ή μέχρι να γίνει τραγανό και να πάρει χρώμα. Βγάλτε το κοτόπουλο με τρυπητή κουτάλα και αφήστε το να στραγγίξει στις χαρτοπετσέτες.
Βάλτε το κοτόπουλο σε μια πιατέλα σερβιρίσματος μαζί με τα τηγανητά κολοκυθάκια και τις σφήνες λεμονιού. (Επιβάλλεται να ρίξετε φρέσκο χυμό λεμονιού!)