• Σύνδεση

ΤΗΓΑΝΗΤΟ ΡΥΖΙ ΜΕ ΠΑΠΙΑ ΚΑΙ ΛΙΤΣΙ

Έχετε βαρεθεί να τρώτε ψητό κοτόπουλο τις Κυριακές; Φτιάξτε αυτό το κομψό, εντυπωσιακό πιάτο. Το πλούσιο κρέας της πάπιας συνδυάζεται ωραία με το γλυκό λίτσι και ένα αρωματικό ρύζι. Η συνταγή χρησιμοποιεί πάπια ψημένη από πριν στο ασιατικό της γειτονιάς σας, οπότε είναι πολύ εύκολη. Αυτή η συνταγή περιέχει ρύζι γιασμίν (λέγεται έτσι λόγω του διακριτικού αρώματος που βγάζει ενώ μαγειρεύεται στον ατμό). Χρησιμοποιήστε ρύζι γιασμίν. Δεν κάνουν άλλα ρύζια, όσον αφορά την ταϊλανδέζικη κουζίνα. Και κρατήστε τα κόκαλα της πάπιας για να φτιάξετε νόστιμο ζωμό για σούπες.

Υλικά

Για 2 άτομα

¼ της κούπας φυτικό λάδι 
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 μεγάλο αβγό
100 γρ. ψητή πάπια, κομμένη
2 κουταλιές της σούπας (30 mL) σος σόγιας 
Μια πρέζα αλεσμένο λευκό ή μαύρο πιπέρι, ή ανάλογα με το γούστο σας 
1 κουταλάκι του γλυκού (5 mL) τριμμένη ή ψιλοκομμένη ζάχαρη κοκοφοίνικα
2 κούπες (500 mL) μαγειρεμένο ρύζι γιασμίν
1 κουταλάκι του γλυκού (5 mL) σος ψαριού
6 φρέσκα λίτσι, αποφλοιωμένα, χωρίς τα κουκούτσια, ή λίτσι από κονσέρβα, κομμένα σε κομμάτια 1 εκ.
2 κουταλιές της σούπας (30 mL) λεπτοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια
10 με 12 φασόλια πλατιά, καθαρισμένα
1 κουταλιά της σούπας (15 mL) φύλλα φρεσκοκομμένου κόλιανδρου
Σφήνες λεμονιού, για το γαρνίρισμα
Φρέσκες φύτρες φασολιών, για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
1 κουταλιά της σούπας (15 mL) τηγανητά εσαλότ, για το γαρνίρισμα (προαιρετικά)

Οδηγίες 

Ζεστάνετε το λάδι σε ένα γουόκ σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Τηγανίστε το σκόρδο ελαφρώς ή μέχρι να βγάλει το άρωμά του. Σπάστε αμέσως το αβγό στο γουόκ και τηγανίστε χωρίς να το κουνάτε, μέχρι να δέσει μερικώς, περίπου 2 λεπτά.

Προσθέστε την πάπια και καρυκεύστε με τη σος σόγιας, λευκό (ή μαύρο) πιπέρι και μια πρέζα αλάτι. Σπρώξτε το αβγό και την πάπια στη μια άκρη του γουόκ και προσθέστε το ρύζι. Ενώστε τις δυο πλευρές του γουόκ και ανακατέψτε το ρύζι, το αβγό και την πάπια φτυαρίζοντας και δουλεύοντας από κάτω προς τα πάνω ώστε να τηγανιστεί όλο το ρύζι στο ρύζι. Κάντε το για 2 λεπτά περίπου.

Ρίξτε κι άλλο πιπέρι στο ρύζι και μετά προσθέστε τα λίτσι, τα κρεμμυδάκια, τα φασόλια και το κόλιανδρο. Προσθέστε ζάχαρη και αναμείξτε άλλο ένα λεπτό, ώστε να ανακατευτούν τα λίτσι με το ρύζι. Βγάλτε το γουόκ από τη φωτιά και πασπαλίστε με τη σος ψαριού.
Σερβίρετε με τις σφήνες λεμονιού, και τις φύτρες φασολιών και τα εσαλότ, αν θέλετε.