• Σύνδεση

ΤΣΟΥΡΟ

Αν φτιάξετε τσούρο δε θα ξαναφάτε ντόνατ. Τραγάνα απ’ έξω, τα τσούρο είναι γλυκά και ελαφριά στο εσωτερικό. Έχουν σχήμα μικρών σωλήνων και μπορείτε να τα πασπαλίσετε με ζάχαρη κανέλα ή ζάχαρη άχνη μόλις τα βγάλετε από το λάδι. Μετά τα βουτάτε σε σος σοκολάτας. Αξίζουν τις θερμίδες. Και φτιάξτε πάντα παραπάνω απ’ όσα χρειάζεστε. 

Για 4 άτομα και 1 1/2 κούπα (375 mL) σος σοκολάτας

Υλικά 
Ζάχαρη κανέλα

1 κουταλάκι του γλυκού (5 mL) αλεσμένη κανέλα
2 κουταλιές της σούπας (30 mL) κρυσταλλική ζάχαρη

Τσούρο

1 κούπα (250 mL) νερό
2 1/2 κουταλιές της σούπας (37,5 mL) κρυσταλλική ζάχαρη
1/2 κουταλάκι του γλυκού (2,5 mL) αλάτι κόσερ
2 κουταλιές της σούπας (30 mL) φυτικό λάδι
1 κούπα (250 mL) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Φυτικό λάδι για τηγάνισμα, περίπου 4 κούπες (1 λίτρο)
Σακούλα ζαχαροπλαστικής με άκρη σε σχήμα αστεριού μέτριου μεγέθους
Ψαλίδι κουζίνας

Οδηγίες
Κανέλα ζάχαρη

Σε ένα μικρό μπολ αναμείξτε τη ζάχαρη και την κανένα. Αφήστε το μείγμα στην άκρη.

Τσούρο

Σε ένα μικρό κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά ρίξτε το νερό, τη ζάχαρη, το αλάτι και το φυτικό λάδι. Αφού πάρει μια βράση, βγάλτε το κατσαρολάκι από τη φωτιά. Με μια ξύλινη κουτάλα ανακατέψτε το αλεύρι μέχρι να σχηματιστεί μια πηχτή ζύμη. Βάλτε πάλι το κατσαρολάκι στη φωτιά και αφήστε το για άλλο ένα λεπτό.
Ζεστάνετε το λάδι σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο  ή γουόκ σε μέτρια φωτιά ως τους 191 βαθμούς.
Απλώστε χαρτοπετσέτες σε ένα ταψί.
Τοποθετήστε τη ζύμη στη σακούλα ζαχαροπλαστικής. Ρίξτε ζύμη μήκους περίπου 6 εκ. στο λάδι και κόψτε τη με ψαλίδι. Φτιάξτε 3 ή 4 τη φορά, για να μη γεμίσει η κατσαρόλα. Τηγανίστε μέχρι να πάρουν χρώμα και να γίνουν τραγανά, περίπου 4 λεπτά. Αφαιρέστε με μια τρυπητή κουτάλα και αφήστε τα να στεγνώσουν στο ταψί με τις χαρτοπετσέτες. Πασπαλίστε αμέσως με τη ζάχαρη κανέλα για να κολλήσει πάνω. Επαναλάβετε με την υπόλοιπη ζύμη.
Σερβίρετέ τα ζεστά ή σε θερμοκρασία δωματίου με τη σος σοκολάτας.


Σος σοκολάτας
Για 1,5 κούπα (375ml)

Υλικά
1 ¼ κούπες (310 mL) κρέμα σαντιγί
1 κούπα (250 mL) λεπτοκομμένη ημίγλυκια σοκολάτα 70% 
Οδηγίες 
Σε ένα μέτριο κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά προσθέστε την κρέμα. Αφήστε τη να σιγοβράσει, χωρίς να κοχλάσει. Τοποθετήστε τη σοκολάτα σε ένα πυρίμαχο μπολ και μετά ρίξτε από πάνω την καυτή κρέμα και καλύψτε το μπολ με πλαστική μεμβράνη. Αφήστε το για 4 λεπτά ή μέχρι να λιώσει η σοκολάτα. Αφαιρέστε την πλαστική μεμβράνη και ανακατέψτε μέχρι να δέσουν τα υλικά. Αφήστε τη σος στην άκρη.