• Σύνδεση

ΖΕΣΤΗ ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΝΤΑϊΚΟΝ


 Το νταϊκόν, που είναι τόσο τραγανό ωμό, γίνεται φαγητό παρηγοριάς όταν μαγειρεύεται. Το κόμπου είναι ένα σκούρο πράσινο φύκι που πωλείται αποξηραμένο. Καθώς είναι πολύ αλμυρό, χρησιμοποιείται συχνά σε ιαπωνικούς ζωμούς. Άλλα τρόφιμα που μπορείτε να πάρετε από το κατάστημα με ιαπωνικά τρόφια: φύτρες νταϊκόν, που έχουν πιπεράτη γεύση, όπως το λαχανικό, μίριν, ένα κρασί από ρύζι που είναι πιο γλυκό από το σάκε και χρησιμοποιείται στο μαγείρεμα, και τέλος, γιούζου, ένα ιδιαίτερο εσπεριδοειδές που γίνεται όλο και πιο δημοφιλές στη Βόρεια Αμερική. Πιθανότατα όμως θα δυσκολευτείτε να το βρείτε, οπότε χρησιμοποιήστε χυμό λεμονιού.

Για 6 άτομα ως συνοδευτικό

Υλικά

1 μεγάλο νταϊκόν (περίπου 900 γρ.)
1 τετράγωνο κομμάτι (9 εκ.) κόμπου (αποξηραμένο φύκι)
2 με 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, λεπτοκομμένα, για γαρνίρισμα
Φύτρες νταϊκόν, για γαρνίρισμα (προαιρετικά)
Χυμός λεμονιού ή γιούζου (αν το βρείτε)

Ντρέσινγκ 

2/3 της κούπας (160 mL) πάστα μίσο
3 κουταλιές της σούπας (45 mL) σάκε
2 κουταλιές της σούπας (30 mL) μίριν (ιαπωνικό κρασί για μαγείρεμα)
1 κουταλιά της σούπας (15 mL) κρυσταλλική ζάχαρη, συν παραπάνω, αν χρειαστεί
Ζωμός ντάσι (δείτε τη συμβουλή εδώ), συν παραπάνω, αν χρειαστεί 
1 μεγάλος κρόκος αβγού

Οδηγίες 

Ξεφλουδίστε το νταϊκόν και κόψτε το σε φέτες 2 με 2,5 εκ. Αν δεν έχετε ένα επίπεδο καπάκι λίγο μικρότερο από τη διάμετρο του μέτριου σκεύους σας, κόψτε έναν κύκλο με αντικολλητικό χαρτί και ανοίξτε μια μικρή τρύπα. Βάλτε το νταϊκόν στο μέτριο κατσαρολάκι, προσθέστε το κόμπου και καλύψτε με νερό. Σιγοβράστε σε μέτρια φωτιά. Καλύψτε με το μικρό καπάκι ή το αντικολλητικό χαρτί. Σιγοβράστε μέχρι να γίνει το νταϊκόν ημιδιάφανο, περίπου 30 λεπτά.
Ενώ βράζει το νταϊκόν, ετοιμάστε το ντρέσινγκ. Βράστε νερό σε ένα μέτριο κατσαρολάκι. Μετά χαμηλώστε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή. Σε ένα μπολ από ανοιξείδωτο ατσάλι που χωράει στο κατσαρολάκι μαλακώστε το μίσο ρίχνοντας σταδιακά σάκε και μίριν. Προσθέστε τη ζάχαρη και λίγο ζωμό ντάσι και ρίξτε τον κρόκο. Βράστε, ανακατεύοντας διαρκώς, μέχρι να πήξει το μείγμα, περίπου 2 λεπτά. Δοκιμάστε και προσθέστε ζάχαρη, αν χρειαστεί. Αν η σος γίνει πολύ πηχτή ρίξτε λίγο ζωμό ντάσι.
Με μια τρυπητή κουτάλα μεταφέρετε τα κομμάτια νταϊκόν σε ξεχωριστά πιάτα. Ραντίστε με το ντρέσινγκ. Γαρνίρετε με τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τις φύτρες νταϊκόν, αν θέλετε. Ραντίστε με χυμό λεμονιού ή γιούζου πριν σερβίρετε.